Erkeles diákok az I. Magyar Gyermek és Ifjúsági Országgyűlésen


2011-09-27 17:19:50  | cikk: Babos Petra  | 


Erkeles diákok az I. Magyar Gyermek és Ifjúsági Országgyűlésen főképe
Szeptember 20-án tartották az I. Magyar Gyermek és Ifjúsági Országgyűlést, melyen városunkat az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Egységes Pedagógia Szakszolgálat 15 diákja képviselte. A gyermekek világnapja alkalmából az Országgyűlési Hivatal és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közösen hirdetett egy pályázatot, melyre 8-18 éves korú fiatalok jelentkezhettek, „Milyen rendeletet hoznék, ha miniszter lennék?” címmel.
- Iskolánkból 11 tanuló írt pályázatot 1-5 oldal terjedelemben. Sokan oktatással, közlekedéssel, de volt olyan is, aki mezőgazdasággal kapcsolatban írt fogalmazást. A pályázat végére mindenkinek két kérdést kellett felírnia, hogy mit kérdezne meg az államtitkártól. Ezeket az írásokat elolvasták, majd kiválasztották, hogy kik azok, akik fel is tehetik ezeket élőben a Parlamentben. 3 diákunkat ki is választották. Az I. Magyar Gyermek és Ifjúsági Országgyűlésre iskolánk 15 diákja mehetett el, két kísérő tanárral. A nívós eseménynek dr. Kövér László házelnök volt a házigazdája. Ezen a napon közel 70 településről, köztük a határon túlról is több mint kétszáz fiatal foglalhatott helyet a parlamenti padsorokban, hogy interpelláció formájában az őket érintő, érdeklő kérdéseikre választ kapjanak a kormány tagjaitól. A válaszokat meghallgatva a gyerekek a parlamenti szavazógép segítségével fejezhették ki véleményüket, hogy elfogadják-e, tartózkodnak-e, vagy éppen elutasítják a választ. Igazi képviselőnek érezhették magukat az erkelesek - mondta el Nagy István igazgatóhelyettes, az egyik kísérő tanár.
Nagy Máté 7. a osztályos tanuló felejthetetlen élményeiről számolt be hírportálunknak, amit a Parlament falai között szerzett szeptember 20-án.
- Pályázatom megírásában édesanyám segített. Témám a mezőgazdaság, az egészségügy és persze az oktatás egyes területeivel volt kapcsolatos. Úgy gondolom, ezek nagyon fontos, mindenkit érintő kérdések, problémák, észrevételek. Megkérdeztem volna például az oktatásért felelős államtitkár asszonyt, hogy lehetséges lenne-e, hogy már általános iskolában emelt szinten tanítsák az idegen nyelveket. Idő hiányában sajnos nem tehettem fel neki a kérdésemet, de email-ben válaszolni fog nekem. Számomra rendkívül nagy élmény volt az I. Magyar Gyermek és Ifjúsági Országgyűlés, hiszen nem mindenki juthat el ilyen eseményre. A közös ebéd elfogyasztása után körbevezettek minket a Parlament épületében is - mesélte Nagy Máté.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!