A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vendége: Dr. Bánhidi Miklós, a United Games atyja


2011-09-27 07:21:41  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vendége: Dr. Bánhidi Miklós, a United Games atyja  főképe
Tegnap a fesztivál egyik megálmodója, valamint az első Határfesztivál szervezője, a pápai származású dr. Bánhidi Miklós volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vendége.
- Pápa egy gyönyörű város, bár fiatalkoromban úgy éreztem, hogy innen el kell menni, aztán közben visszatértem. Ennek több oka van, a pápai születés egy kötödés jelent, főleg akkor, ha értelmiségi családból származik az ember. Édesanyám tanítónő, tehát folyamatosan sulykolta belénk az igét, hogy miért fontos az, hogy tanuljunk, aztán közben el kellett kerülni a világ másik részébe. Iskoláimat Budapesten és Pécsen végeztem és a későbbiekben a nemzetközi tevékenységem elvitt különböző helyszínekre. Jelenleg Győrben tanítok a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Karán - mondta bevezetőjében a főiskolai tanár.
A nemzetközi hírű pápai világpolgár előadásában kitért a fent említett fesztiválhoz vezető útra is. Nemzetközi együttműködés keretein belül, már a rendszerváltás után sikerült a grazi egyetem egyik professzorával megismerkednie, aki arra buzdította az akkor még tornatanárként dolgozó Bánhidit, hogy csináljanak valamit a Vasfüggöny lehulltával az együttes gondolkodás jegyében. A határok megszűnésével újra össze kellett hozni a több évig elszigetelt népeket, s ez nem kis feladatnak tűnt. Az ENSZ (United Nations Organization) mintájára aztán megszületett a United Games, a Nemzetközi Játékfesztivál. A tanszékvezető főiskolai tanár úgy fogalmazott, akkor egy újfajta kommunikáció kezdődött, aminek Pápa nagyon jó helyszíne volt. Az, hogy eddig tartott a városban, megtette kisugárzó, multiplikáló hatását. ’91-ben az orosz laktanyában közel 30 ezer látogató jött el az első United Games-re - derült ki az előadásból.
Dr. Bánhidi Miklós a United Games-t úgy összegezte, egy nagy projekt, ami a korában nemcsak Európában, hanem a világon is egyedülálló kezdeményezés volt. Ez a filozófia vezette aztán el azokhoz a gondolatokhoz, amelyeket ma már az egyetemen is tanít: melyek azok az eszközök, amelyeket az emberek a fejlődésükért használhatnak, vagy a szabadidőszervezés, az egészségfejlesztés kérdése.
- Pápa tapasztalatait ma is tanítjuk az egyetemen. Ezek a közösség mozgatása, a közösség motivációja, egy terület, település fejlesztése, egy passzív Várkert aktív működtetése, hangulatteremtés.
A szakember szerint Pápa kulturális értékeit jobban be kéne vonni a köztudatba, de nemcsak a város keretén belül, hanem országos és nemzetközi szinten is.
- Ide kell hozni az országot és megismertetni Pápát az országgal illetve nyelvileg még nem vagyunk felkészülve, hogy akár egy amerikai turista eljöjjön hozzánk. Vajon mit csinál itt, ezeket az utakat kéne megtalálni. A turizmus jó irány a jövőre nézve. Ma már azt tanítjuk a hallgatóinknak, hogy ha van egy szállodánk, az kevés, vagy ha van egy rendezvényünk az önmagában kevés, magát a tevékenységet kellene menedzselni. Ha Pápa városának vannak rendezvényei, akkor azt értékelni kell, és mint turisztikai terméket kivinni a piacra - mondta a szakember.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!