Koós János volt az Aegon játszótéri nap sztárvendége


2011-09-25 07:40:49  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Koós János volt az Aegon játszótéri nap sztárvendége főképe
A kilencedik Aegon játszótér nap esti sztárvendége Koós János színművész volt. A közel egy órás, nagyszerű hangulatú koncert előtt beszélgettem a magyar táncdalénekessel.
A művész elmondása szerint szívesen tér vissza Pápára fellépni, és nagyon szereti a pápai közönséget.
- Maga még nem élt, amikor én már felléptem Pápán, hiszen ötven éve énekelek színpadon. Sokszor jártam már itt és mindig nagyon jól éreztem magam. Most is ugyanazokat a dalokat hoztam, amiket az elmúlt ötven évben énekelni szoktam, mert az emberek arra kíváncsiak, hogy mi van a Kislánnyal a zongoránál, mi van az Őrülttel, a Kapitánnyal és a Mondjátok meg Máriának szeretlek című dallal. Majd most megtudják - mondta mosolyogva a színművész.
A magyar táncdalénekes szerint az elmúlt fél évszázadban nem sokat változott a közönség. 
- Aki az én korosztályom dalait szereti, azok jönnek el a koncertemre. Aki nem szereti a jó zenét, azok nem jönnek. Túl sok fellépést nem vállalok már, csak azt, ami a kedvemre való és amit szeretek csinálni.
Bár Koós János egyik álma az volt, hogy karmester lehessen, mégsem így alakult az élete. A fiatal tehetség a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója volt 1957-1958 között, majd a Zeneművészeti Főiskola Oboa Szakán hallgatott. Erről kérdeztük a művészt.
- Kis túlzással azt mondhatom, hogy a kisujjamban van és közismerten ismerem és tudom a klasszikus zenét. Ha igazából pihenni akarok, akkor én otthon Mozartot, Beethovent vagy operákat hallgatok. Éppen ezért mindig volt egy olyan álmom, hogy egy nagy zenekart vezényelhessek, ami nemrég teljesült is az Akadémián, teltház, több ezer néző előtt. Csodálkoztam is, hogy minden jegy elkelt, pedig az jelent meg a plakáton nagy betűkkel, fényképpel, hogy Koós János vezényel. Na mondom, ezek nem jönnek el, biztos nem, de azért eljöttek és óriási sikere volt, ezért aztán csináltam még egyszer és még egyszer, mert ez nekem nagy örömet okoz.
Minden egyes időszaknak és kornak megvan a maga stílusa. A táncdalénekest a mai kor zenéjéről kérdeztem.
- Amikor mi voltunk fiatalok, sokan csak döbbenten hallgatták az első rock’n’rollt és az első Beatlest. Nekem az a véleményem, hogy annyiból volt másabb, mint a mostani kezdések, hogy dallamosak és tartalmasak voltak a dalok.
Koncertjét rövid bemelegítő nevetés, taps és ének gyakorlás után az idén éppen ötven éves, 1961-ben megjelent első nagy slágerével, a Micsoda nagyszerű dolog című dalával kezdte. A fellépésre Koós Jánost felesége, Dékány Sarolta kísérte el, ma este már Erdélyben lép fel a kiváló magyar előadó.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!