A magyar világpolgár emléke előtt tisztelegtek


2011-09-24 13:16:26  | cikk: Tóth Tamara  | 


A magyar világpolgár emléke előtt tisztelegtek főképe
Liszt Ferenc nemcsak ünnepelt világsztár, zongoravirtuóz, zenepedagógus, keresztény gondolkodó, hanem magyar világpolgár is volt. Születésének bicentenáriuma előtt tisztelegve idén Liszt Emlékévet ünnepel hazánk. A nagy múltú, tradíciókat ápoló Jókai Kör már másodszor emlékezett a nagy művészre, ezúttal is egy kirándulással.
- Szeptember 17-én ellátogattunk a Liszt Ferenc Emlékmúzeumba. Csodálatos látványban volt részünk. Az előtérben, ahol a jegypénztár mellett különböző kiadványokat lehet vásárolni, egy érdekesség ragadta meg figyelmünket: a fogadótábla, amelyen olvasható volt, hogy a zeneszerző mikor fogadott vendégeket. Az étkezőből nem maradtak fenn eredeti berendezési tárgyak, s ezért itt időszaki kiállítást rendeztek be Liszt korából. A dolgozó-és hálószobában gyönyörködhettünk az íróasztalba ágyazott komponáló zongorában, néhány használati tárgyban, a gyűjtők által megőrzött hajtincseiben, az ajándékba kapott üveglapokat megszólaltató zongorában, családi fényképekben. A szalonban áll egy csodálatos zongora, mely egyenesen a mester számára készült, billentyűfedelén arany betűkkel az ajándékozó nevével. A kottatartó ezüstből készült. Beethoven, Schubert és Weber mellszobra is itt kapott helyet. A vitrin Liszt művészi pályájának emlékeit tartalmazza. Itt látható többek között a soproni díszpolgári oklevél és egy ezüst vezénylő-pálca, melyet a város Lisztnek ajándékozott. A szalon érdekessége, hogy óráit itt tartotta legszívesebben. Innen átmentünk a Koncertterembe, ahol Gulyás István zongora hangversenyét hallgattuk meg. A műsor során egy válogatást adott elő az Új Liszt Összkiadás köteteiből. A koncert első felében az előadótól egy "életrajzi ciklust" hallhattunk. A megszólaltatott művek olyan dátumokhoz, s alkalmakhoz kötődtek, ami zeneszerzésre inspirálta a mestert, mint például gyermekkori élménye, baráti találkozása és gyermeke születése. A koncert második felében költői és vallásos harmóniákat tolmácsolt az előadó nagy odaadással és átéléssel. Feledhetetlen élményben volt részünk. A zenei műveket szóban tolmácsoló műsorközlő nagyon sok segítséget nyújtott abban, hogy elmélyülten tudjuk hallgatni a koncertet - mesélt az élményekről hírportálunknak Válint Magdolna, a kör titkára.
Az Autómentes napot kihasználva, s élvezve az "idős hölgyek nyarát" az Andrássy úton sétálgatva mentek tovább a Kör tagjai a Petőfi Irodalmi Múzeum felé, ahol megnézték Zoob Katalin divattervező Textúrák című kiállítását, majd kirándulást tettek az irodalmi szövegek és a szövetek, kézimunkák, csipkék, hímzések szövedékében.
- Az első teremben, a divattervező kreatív kísérletező kedvét inspirálják a kortárs magyar írók vallomásai a nőről. A tervező így értelmezi újra a nemrég felbukkant százéves hagyaték szöveteit, szőtteseit, ágytakaróit, asztalterítőit, ágyneműit, fehérneműit, csipkéit, hímzéseit. A második teremben a magyar irodalom klasszikusainak írásai – melyek egyidősek a textíliák korával – vallanak a női kéz által teremtett otthonról: a kelengyéről, az ágyról és asztalról, házasságról, születésről és halálról: az életről. Feltöltődve, élményekben gazdagodva, indultunk hazafelé - összegezte a nap másik felét Magdi néni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!