Hegybírók, madárijesztők, pityókás borosgazdák – Szüreti Napot tartott a Mező


2011-09-23 23:24:46  | cikk: HuHa  | 


Hegybírók, madárijesztők, pityókás borosgazdák – Szüreti Napot tartott a Mező főképe
Jubileumi Szüreti Napját tartotta ma a Mező. A tíz évvel ezelőtt indított program mára kedvelt és hagyományos rendezvénnyé vált az iskolában.
-Több mint száz évvel ezelőtt Magyar Királyi Földműves Iskolaként indult ez az intézmény és szeretnénk ennek hagyományát megőrizni. A mezőgazdasági képzéshez is kapcsolódva tíz éve rendeztük meg először a Mező Szüreti Napot és rendezzük meg azóta is minden évben Marcsi néni (Szalóky Katóné László Mária) állhatatos segítségével – idézte fel a múltat Peka András tanár úr, a diákönkormányzatot segítő pedagógus, a szüreti nap játékmestere. – A mezőgazdasági szakmacsoportos, 4+2 éves képzésre járó tanulóink tananyagában szerepel a szőlészet, borászat és kertészet és a szakmunkásképzősök is érintik ezt a témakört, és persze a szakács és pincér tanulóknak is van dolguk a borral. Iskolánknak van egy szőlőgazdasága a Somlón, ehhez pedig minden diákunk kapcsolódik, hiszen kirándulni járnak oda és a gólyatáborosokkal is ellátogatunk a Somlóra. Így ha nem is mindenki a tanulmányai kapcsán, de kötődik valamennyire a szőlőhöz és a szürethez.
-A szüreti nap programja minden évben egy kicsit megújul, változik – tette hozzá Marcsi néni, aki a szüreti totó kérdéseit állítja össze, lelkesen szurkol a csapatoknak, minden produkciót megörökít, emellett pedig Peka tanár úrral együtt évről évre mókás jelmezbe bújva buzdítja játékra a diákokat. Marcsi néni azt is elárulta, hogy míg az idén a Mező Szüreti Nap jubileumát ünneplik, addig jövőre a Must Lovagrend alapításának tízedik évfordulójára készülnek különleges rendezvénnyel. 
-Nem könnyű a diákokat rávenni, az ilyen bohóckodásra, ám a kollégák is segítenek ebben, hiszen az osztályfőnökök is beöltöznek, beszerzik a jelmezeket és részt vesznek a produkciókban is. Az idén a 9. és 10. évfolyamosok számára rendeztük meg a programot és bízunk benne, hogy a mostani kezdő évfolyam is megtapasztalja, milyen kellemes élményeket ad ez a rendezvény – fűzte hozzá a tanár úr, akinek szavait igazolták a mai nap eseményei:

Hegybírók és bírónék, rajzolt bajuszú-szőke copfos szőlősgazdák és szőrös lábú-kitömött mellű menyecskék, mustgáz ellen gázálarccal védekező madárijesztő és persze vasorrú vagyis szilikon orrú anyós – színes társaság gyűlt össze délelőtt a Mező udvarán.  A szürethez méltó vidám hangulat végigkísérte az egész napot, a délelőtti zenés bemutatóktól a délutáni vetélkedőig. Az osztályok szüreti dallal léptek színpadra - természetesen alkalomhoz illő viseletbe öltözve – és bemutatták hegybíró és hegybíróné jelöltjüket. A gumicsizmás csapatokban nemcsak a diákok mutatták meg magukat, köztük volt a részeges gazdának öltözött tanárnő és falusi menyecskévé változott tanár úr is. A 10/E osztály az Irigy Hónaljmirigy: Borból jó a kannás című nótáját vitte színpadra, hatalmas sikerrel.
-Egy hete készülünk a produkcióra, az egész osztály összefogott, kitaláltuk a jelmezeket, a zenét és egy kis verset. Próbáltuk minél színesebbé tenni a bemutatót. A készülésben segített az osztályfőnökünk és az énektanárnőnk is - mondta el Zsohár Ottó, aki hegybírónéként, szépen domborodó keblekkel, nylon otthonkában és fejkendőben lépett színpadra. Ottónak - aki először vett részt a szüreti napon – nagyon tetszett a program, a női ruhák azonban kevésbé.
-Kényelmetlen, minden bök – panaszkodott nevetve a „daliás” menyecske, miközben végigsimított kitömött domborulatain. „Férje”, az apró termetű, szőke hajú, szemceruzával rajzolt kackiás bajuszú hegybíró - Ottó egyik osztálytársnője, Fodor Kitti – így vélekedett a szüreti napról:
-Tavaly is nagyon jól éreztük magunkat és remélem idén is sokan eljönnek a délutáni programra is. Nemcsak a szórakozás miatt jó, hanem mert összekovácsolja a csapatot és jobb osztályközösség alakul ki.
De nemcsak a színpadi műsorra való felkészülés volt a csapatok előzetes feladata, az osztályoknak a szüreti naphoz kapcsolódó póló tervet is kellett készíteniük, melyekből a legjobbakat le is szeretné gyártatni az iskola. A délelőtti szüreti felvonulás és a tanítás befejezése után játékos, sportos vetélkedőre invitálták az osztályokat. A szüreti totó feladványai bizony a csapatok szellemi felkészültségét is szükségessé tette, hiszen tudni kellett, hogy ki nevezte a Somlót remete hegynek, melyik miniszterelnökünk családjának volt szőlője a Somlón, és mi az a bordézsma.
-A szüreti totó kérdései mindig a szőlőhöz és a borhoz, illetve a Somlóhoz kapcsolódnak – mondta a kérdések összeállítója, „szilikonorrú Kató néni” azaz Szalóky Katóné László Mária. A sportos feladatok során aztán gyorsan kiderült, hogy a hordógurítás – még ha egyenes falú, rozsdamentes bortárolóról van is szó –nem is olyan egyszerű, kanyarban pedig főleg nehéz; nincs az a szőlődaráló, amelyik kibírja a mezősök szélsebes tekerését; és a tálcára halmozott műanyagpoharakkal való versenyfutás bizony sok taktikát igényel.
-Jól bevált, sikeres versenyszám, amikor azt imitáljuk, hogy a részeg gazduramat az asszony kordén húzza haza a kocsmából – mondta a tanár úr, miközben az egyik lány húzta, a másik tolta a kordét a benne terpeszkedő legénnyel. A sportos vetélkedőn a feladat szabályos elvégzése mellett persze a gyorsaság volt a legfőbb tényező, hiszen ezek alapján gyűjtötték a pontokat az osztályok.
A szüreti nap legaktívabb diákjainak egyike Budavári Csaba volt. A 9. évfolyamos fiatalember több játékban is részt.
-Délelőtt az osztályok közötti versenyben lánynak öltöztem és sokan megtapsoltak és fütyültek  - idézte fel mosolyogva a programot – a totón versidézeteket kellett felismerni és régies szavak jelentését tudni, indultam a hordógurító versenyen és második lettem, most pedig a szőlődaráló versenyszámra készülök. Egy ilyen program az iskolát és a diákokat összehozza, vidám a hangulat és jól érezzük magunkat.
 A vidám versenyeken megszerzett pontokat a zsűri összesítette, a legeredményesebben szereplő osztály jutalma pedig egy osztálykirándulás lesz, melyhez díjmentesen igénybe vehetik az iskola buszát.
A Mező Szüreti Nap záró programja ezúttal is a szüreti bál, ami még most is tart, ha azóta véget nem ért…

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!