A fő cél: a megoldás keresése - ülésezett a PCKÖ


2011-09-21 17:07:12  | cikk: Tóth Tamara  | 


Ismét hosszúra nyúlt a ma délelőtt 10 órakor kezdődő Cigány Kisebbségi Önkormányzat ülése, melyen kizárólag Csányi Géza képviselő nem vett részt. Az öt napirend pont közül már rögtön az elsőt több mint másfél óráig tárgyalták a megjelent képviselők. Kozák János az augusztus 16-i kisebbségi testületi ülésen kezdeményezte több, akkor kitűzött napirendi pont megtárgyalásának elhalasztását, melyekre ma délelőtt került sor. Az első ilyen a PCKÖ által koordinált 10 fő közfoglalkoztatott beszámolója volt. Az eltelt másfél hónap tapasztalatairól Holdosiné Bánhegyi Ildikó elnök számolt be. A közmunkaprogramban dolgozók feladata a kisebbségi önkormányzat munkájának segítése a családokkal való kapcsolattartással, problémáik kezelésével és lakókörnyezetük rendbetartásával. Jelenleg a 10 főből nyolc fő dolgozik, két fő munkaviszonyának rendezése folyamatban van - derült ki a tájékoztatóból. 
A munka megkezdése előtt a foglalkoztatottak tájékoztatást kaptak az ellátandó feladataikról  illetve az adminisztrációs elvárásokról. Holdosiné Bánhegyi Ildikó beszámolójában külön felhívta a figyelmet arra, hogy az együttműködés a családok részéről önkéntes, róluk bármilyen információ csak a beleegyezésükkel jelenhet meg, az adatok rögzítése kizárólag a problémák megoldása miatt szükséges. A közfoglalkoztatottak a munka megkezdése előtt aláírták a titoktartási nyilatkozatot, melyben megfogadták, a munkájuk során birtokukba került információkat bizalmasan kezelik. A közfoglalkoztatottak minden hétfőn megbeszélésen egyeztetik az elmúlt hét tapasztalatait illetve a következő napok feladatait. Fő feladatuknak a többszörösen hátrányos helyzetű családokkal való együttműködést, életkörülményeik, lehetőségeik, esélyeik javítását, problémáik megoldását illetve nehézségeik áthidalását nevezték meg. -
Az eltelt másfél hónapban 74 családot kerestünk meg, sokaknál több alkalommal is jártak közfoglalkoztatottaink. Nagy nehézséget jelentett, hogy több helyen bizalmatlanul fogadták őket, és sokan nem is ismerték a kisebbségi önkormányzat munkáját, lehetőségeit. Néhol segélyszervezetnek tartották a PCKÖ-t és elvárják tőlünk az anyagi, természetbeli juttatások szolgáltatását, mint például élelmiszercsomag, iskolakezdési tankönyvtámogatás, tisztítószerek, patkányméreg vásárlása és egyéb családokat érintő kiadások rendezését. Azt hangoztatják, hogy a kisebbségi önkormányzat milliókat vesz fel a cigányok után, amit nem arra költünk, amire kellene. Sajnos semmiféle ellenérvelést nem fogadnak el, csak a saját véleményükhöz tartják magukat - mondta az elnök. 
Holdosiné Bánhegyi Ildikó kitért a legfőbb problémákra is. 
- Több családnál hiányoznak a szükséges okmányok, TB-kártya, TAJ-kártya, személyi okmányok, és ezek pótlása pedig komoly terhet jelent a családoknak, sokaknál a gyerekek tanulmányi gondjaira kértek segítséget a szülők, de a legtöbb család anyagi problémákkal küzd, hiszen a legfőbb bevételi forrásuk a szociális támogatás, a családi pótlék és a rokkantsági nyugdíj. A családokkal való beszélgetés során kiderült, nagyon kevés cigánynak van állandó munkahelye, a PCKÖ-höz eddig beérkezett statisztika alapján összesen 5 főnek. Helyzetük rendezésére folyamatos kapcsolatban állnak a Munkaügyi Központ Pápai Kirendeltségével és eddig 4 fő részére sikerült állást közvetíteni. Nagy probléma továbbá a cigányság körében a szeméthelyzet, a trágya tárolása valamint a lakókörnyezet rendben tartása.
Végül az irodai tevékenységről is beszámolt az elnök asszony.  Kozák képviselő igényére Holdosiné Bánhegyi Ildikó összesített beszámolóját követően a testületi ülésre meghívott közfoglalkoztatottak egyenként is nyilatkozhattak az eddigi tapasztalataikról valamint arra a kérdésre kellett válaszolniuk, kinek az alkalmazásában dolgoznak augusztus elseje óta, mivel Kozák képviselő szerint ez a kérdés nem volt tisztázva az érintettek és a kisebbségi önkormányzat között. A beszámolót végül hosszas tárgyalás és elemzés után három igennel elfogadták a megjelent képviselők.
A második napirendi pont az első félévről szóló beszámoló volt, amit ellenszavazat nélkül elfogadtak a képviselők, majd a szintén előző kisebbségi ülésről elhalasztott együttműködési megállapodás került megtárgyalásra. A Szentgáli Cigány Kisebbségi Önkormányzattól még augusztusban érkezett egy megkeresés együttműködési megállapodás ajánlásával, ma a képviselők elfogadták a megkeresést és megbízták az elnök asszonyt annak pontos kidolgozásával.
Végül az egyes pályázati programokról, lehetőségekről szóló beszámolóról döntöttek a képviselők. Az ülés hagyományosan a vegyes ügyek megtárgyalásával zárult.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!