Jótékonysági akció egy szívbeteg asszonyért


2009-11-23 10:44:45  | cikk:  | 


A Rotary egy nemzetközi civil szerveződés, mely eltérő foglalkozású és érdeklődésű emberek összefogásával jött létre, jótékonysági céllal. Pápán a megalakulás előtt álló egyesület 18 tagot számlál, összejöveteleiket kéthetente tartják, melyeken gyakran a tagok tartanak érdekfeszítő előadásokat – tudtuk meg Bánhidi Lászlótól, a klub szervezőjétől.

- Tavaly szeptember 18-án tartottuk első összejövetelünket, most ebben az évben pedig megszerveztük az első jótékonysági akciónkat. Advent 4 hétvégéjén, péntek délutántól vasárnapig, forralt bort és zsíros kenyeret fogunk kínálni a járókelőknek – tájékoztatott Bánhidi László.

Az adventi akcióból befolyt összeget egy 48 éves, pápai, szívátültetésre váró hölgynek és 3 gyermekének ajánlják fel. A szervezők mindenkit szeretettel várnak a programra, és bíznak a jótékonysági akció sikerében!

Kapcsolódó cikk:


Képek:

nincsenek képek

A Magyar Rotary rövid története

A Rotary olyan világszervezet, amelyben különböző foglalkozású emberek készek vállalni a humanitárius szolgálatot. Szakmai- és magánéletükben magas etikai alapelveket követnek. Arra törekednek, hogy a világban terjedjen a megértés és a jószándék. A rotary célja a segítőkészség a mindennapi életben.

A rotary mozgalmat Paul Harris ügyvéd hozta létre, ő alapította az első klubot Chicagoban 1905-ben. Húsz évvel a Rotary –mozgalom megszületése után hazánk egyike volt azoknak az országoknak, ahol 1925-ben rotary klubot alapítottak. A Rotary eszméje gyorsan terjedt, az üzleti és gazdasági élet képviselői mellett a szellemi élet kiválóságai is csatlakoztak hozzá, így Szent-Györgyi Albert Nobel díjas tudós is, aki a szegedi klub elnöki tisztjét is betöltötte. A második világháború elején már 15 magyar klub működött, azonban a háború alatt betiltották és a háborút követő évtizedekben-más értékekkel együtt-eltűnt az életünkből. Ez az időszak több mint négy évtizedig tartott, de a szabadság utáni vágy és a barátság szelleme újjáélesztette. Dr. Dán Jenő kezdeményezésére indult el a mozgalom újjászervezése, az első találkozásokra az ő lakásán került sor. Sok nehézség adódott, de mindig lehetett számítani az osztrák és német barátokra, illetve az általuk képviselt klubokra. Fáradozásaikat siker koronázta, mert 1988. november 15-én a Rotary asztal tagjai írásban rögzítették klubalapítási szándékukat, majd hosszasabb szervező munka után 1989. június 25-én megtartották charterünnepségüket.

 A Rotary eszméje ismét gyors tempóban terjedt el az egész ország területén. A külföldi klubok segítségével sikerült kialakítani a magyar szervezeti és irányítási rendszert. Magyarország így már részt tudott venni a nemzetközi diákcserében, valamint számos humanitárius programban.

Az önálló magyar District gondolatát a magyar származású Engelbert Wenckheim kormányzó karolta fel 2004-ben. A cél az volt, hogy a magyar klubok száma 40-re növekedjen. A szervezőmunka eredményeképpen 2006-ban megszületett a Rotary International döntése, melynek értelmében Magyarországon több mint 60 év után, ismét önálló kormányzóság lesz.

Jelenleg 40 klub és mintegy 1200 tag alkotja a Rotary mozgalmat Magyarországon.
[Forrás: www.rotary.hu (A Rotary hivatalos magyarországi honlapja)]

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!