Iskolatej-programot akar a PÁNKE


2011-09-19 11:51:33  | cikk: mo  | 


Iskolatej-programot akar a PÁNKE főképe
Aláírásgyűjtésbe kezdett a Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete (PÁNKE) múlt hétfőn. Az egyesület néhány hónappal ezelőtt kérelemmel fordult Pápa Város Önkormányzata felé, hogy a város nevelési-és oktatási intézményeiben lehetőség szerint ismét vezessék be az iskolatej-programot.
A kapott tájékoztatás szerint az iskolatejprogram korábban az alacsony igénybevétel és a magas járulékos költségek miatt került megszüntetésre. Az egyesület azonban mégis úgy gondolja, szükség és igény is lenne arra, hogy az iskolatej-program keretében, vagy egyéb támogatott formában juthassanak tejhez az azt igénylő gyermekek a város iskoláiban. A PÁNKE kérelmét az önkormányzat elutasította, ezért az egyesület 2011. szeptember 12-20-a között aláírásgyűjtés keretében végez széles körű igényfelmérést. Krasztel Lászlóné, az egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, a gyűjtés első tíz percében már közel 50 aláírás szerepelt a felmérőlapon. Igaz, a felmérés egyelőre nem mutat konkrét eredményeket, hiszen a petíciót azok is aláírhatják, akik csupán szimpatizálnak a kezdeményezéssel. Krasztel Lászlóné azonban ezzel kapcsolatban hozzátette, igyekeznek olyan családokat megszólítani, ahol legalább egy iskolás korú gyermek van vagy olyan fiatalok véleményét kérik, akik vélhetően általános illetve középiskolások. A PÁNKE ugyanis azt szorgalmazza, hogy az egyes oktatási intézményekbe járó fiatalok 16 éves korukig kapjanak iskolatejet. 

A témával kapcsolatban dr. Áldozó Tamás polgármester elmondta, a korábban működő iskolatej-programot az önkormányzat – rossz tapasztalatokra hivatkozva megszüntette – , újbóli bevezetését pedig a pedagógusokkal és a szülőkkel folytatott egyeztetések után nem tartják szerencsésnek. Áldozó Tamás kifejtette, a gyerekek csekély hányada fogyasztotta el a tejet, ezért rengeteg ital megmaradt, melyek ezentúl hulladéknak számítanak, s ilyen módon ártalmatlanítani kell, meg kell semmisíteni azokat. A polgármester hozzátette, aránytalanul nagyok voltak a programmal járó költségek, amellett, hogy – a pedagógusok információi alapján – gyerekek nem igényelték a tejet. 
- Arra nincs lehetőség, hogy a bizonytalan mennyiségű tejet máshova elszállítva szétosszunk, hiszen a programot annak idején központi költségvetési forrásokból támogatták, és ez ún. célhoz rendelt támogatás volt. Megjegyzendő, hogy ami ingyen van, annak nem nagyon látszik értéke lenni. Igaz volt ez az iskolatejre is. Egyébként erre költségvetési előirányzatunk nincs és más városokban is úgy működik – például Veszprémben – , hogy a költségek egy részét a szülők fizetik, tehát megosztják a kiadásokat a központi költségvetés, a helyi önkormányzat és a szülők között. Álláspontunk szerint rászorultsági elv alapján kell támogatni a családokat és nem biztos, hogy a családtámogatásnak az a legjobb formája, hogyha a gyermek az iskolában tejet kap, hanem ez annál sokkal összetettebb és bonyolultabb feladat – adott tájékoztatást Áldozó Tamás. 
A polgármester elmondta azt is, a korábbi évtizedekhez képest változtak a fogyasztási szokások. Éppen ezért Pápa Város Önkormányzata az általa fenntartott általános iskolákban – kísérleti jelleggel – olyan automatákat helyez ki, melyekből a diákok száz százalékos, magyar gyümölcsből készült gyümölcslevet vásárolhatnak, természetesen rendkívül megfizethető áron. Áldozó Tamás megjegyezte azt is, hogy a szóban forgó gyümölcsautomaták egyébként más településről származó, korábban tejautomaták voltak, melyeket azért vontak ki a forgalomból, mert nem volt igény az ott díjtalanul hozzáférhető tejre. 
Ezen kívül az önkormányzat vizsgálja a saját fenntartásában lévő oktatási intézményekbe történő tejautomata kihelyezésének lehetőségét, ezért egyfajta igényfelmérés jelleggel az egyik általános iskolában megkezdik annak működtetését, melyből szintén jutányos áron vásárolhatnak tejet a gyerekek, igény szerint. A polgármester érdeklődésünkre elmondta, az automatákat október elején üzembe helyezik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!