A Ferences templom búcsúja


2011-09-18 21:35:53  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A Ferences templom búcsúja főképe
Szentségimádással, közös elmélkedéssel kezdődött az ünnepi szentmise ma este a barokk Ferences templomban, amit Bakos Rafael atya celebrált.
Assisi Szent Ferenc követőit, a ferenceseket a Garai-család telepítette Pápára a 15. század közepén. 1559-ben a protestáns Török Ferenc földesúr azonban elűzte őket, és csak 100 évvel később, 1660-ban tértek vissza. Az akkori katolikus földesúr, gróf Esterházy Ferenc építtette fel a ma is álló templomukat 1678-1680-ban.
Bakos Rafael, a Karmelita Rendtartomány magyarországi vezetője elmondta, a kármelita rend a 12. században alapított katolikus szerzetesrend. Ebből a rendből alakult ki egy újabb, a Sarutlan Kármelita Rend, melyet Aviliai Szent Teréz és Szent János hoztak létre.
A szerzetesrendeknek Magyarországon különféle szerepük lehet, attól függően, hogy az alapítók milyen konkrét céllal hozták létre őket, így tehát a feladatuk lehet tanítás, gyógyítás, betegápolás. Vannak azonban olyanok, amelyekhez például a kármelita rend is tartozik, akik elvonultak és imádságos életre készítették elő tagjaikat.
Az ünnepi szentmisén Bakos Rafael beszélt Kisboldogasszony ünnepéről, valamint egy helyi, sajátos kármelita eseményt is felelevenített a szentbeszédben.
- A Ferences kolostor kertjében egykor nagyon emlékezetes eseményt történt. Volt rendtársam, Márton Marcell atya ezen a helyen, ebben a kertben hallott először a kármelita rendről, melybe 38 évesen lépett be, majd később illusztris tagja is lett.
A búcsún a Szent Benedek és a Szent István Kórus működött közre.

A plébánián minden vasárnap reggel 7 órakor tartanak szentmisét.

Képek:

A Kármelita Rend, Kármel-hegyi Miasszonyunk Rendje, vagy néha egyszerűen Kármel-hegy (latinul Ordo fratrum Beatæ Virginis Mariæ de monte Carmelo) a 12. században alapított katolikus szerzetesrend. Az 1185 után elhunyt Szent Bertold vezetésével alapították a Kármel-hegyen, amely a mai Izrael északi részében, Ciszjordániában helyezkedik el. A rend a hegyről kapta a nevét.
Forrás: internet

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!