A társadalmi haladás érdekében szükség van a demokratikus egyensúlyra – dr. Balogh András, az MSZP elnökhelyettese volt a Petőfi Asztaltársaság vendége


2011-09-17 19:31:07  | cikk: HuHa  | 


A társadalmi haladás érdekében szükség van a demokratikus egyensúlyra – dr. Balogh András, az MSZP elnökhelyettese volt a Petőfi Asztaltársaság vendége főképe
Kossuth Lajos születésének és pápai díszpolgárrá avatásának közelgő emléknapjai alkalmából a belvárosi Kossuth szobor előtt tartott megemlékezéssel kezdte ma délutáni összejövetelét a Petőfi Asztaltársaság. A tiszteletadáson részt vett dr. Balogh András történész, diplomata, az MSZP elnökhelyettese, a csoport mai rendezvényének vendége is. A megemlékezésen Gosztola István, Szirbek Rita és a Vidám Nagyik dalcsoport közreműködött, a „leghívebb magyar” munkásságát és Pápához kötődő emlékeit Kerecsényi Zoltán idézte fel. Mint mondta, a pápaiak már az 1830-as évek közepétől felfigyeltek Kossuth tevékenységére és – Veszprém megyében elsőként – a Pápai Kaszinó jegyzője, Stettner Lajos megrendelte az Országgyűlési Tudósításokat. Az 1840-as években közvetlen kapcsolat alakult ki Kossuth Lajos és a Pápavidéki Ipartestület Bizottmánya között, az egyesület megalakulását is ő segítette az Országos Ipartestület igazgatójaként. Kerecsényi a Kossuth tisztelet egyik tanújeleként emelte ki Kossuth Lajos díszpolgárrá választását, mely 1887. szeptember 21-éhez, 85. születésnapjához kötődik. Az emlékező szavak után a rendezvény vendége, Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő és Grőber Attila önkormányzati képviselő koszorút helyezett el a szobornál, a jelenlévők pedig egy szál virággal rótták le tiszteletüket a „leghívebb magyar” emléke előtt.
A Boszorkánykonyha étteremben tartott összejövetelen Grőber Attila beszélgetett dr. Balogh Andrással munkájáról, diplomata tevékenységéről és jelenlegi elnökhelyettesi munkájáról. A kellemes hangulatú beszélgetésen a politikus személyes életútja mellett több jelenlegi közéleti és politikai problémáról is szó esett.
Dr. Balogh András kérdésünkre elmondta, mindig történész és tanár akart lenni és ma is elsősorban annak tartja magát az Eötvös Lóránd Tudományegyetem professzoraként. Az, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a MSZP elnökhelyettese lett, nem szívós politikai karrierépítés eredménye, hiszen nem készült ilyen szerepre, ám egyrészt a súlyos választási vereség után nem tolongtak ezért a posztért, másrészt úgy érezte, hogy nagy baj történik egy társadalomban, ha a demokratikus egyensúlyok nem léteznek. Akármilyen is a szocialista párt - akármennyi tehertétele van és akármennyi rosszarcú ember tűnt fel időnként a baloldalon - a társadalmi haladás érdekében szükség van az egyensúlyra, ráadásul nagyon sok ideát történelmileg is a baloldal képvisel – fogalmazott a csoport vendége, hozzátéve – missziójuk az, hogy igazi baloldalt csináljanak, melyben helyet kap a Kossuth által is képviselt progresszív nemzeti gondolat.

(Dr. Balogh Andrással készített interjúnkat holnap olvashatják.)

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!