Jeles évfordulókat ünnepelnek az erzsébetvárosiak


2011-09-17 15:22:05  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Jeles évfordulókat ünnepelnek az erzsébetvárosiak főképe
Harmadik alkalommal rendezte meg Pápa Város Önkormányzata a városrészi napok programsorozaton belül az Erzsébetvárosi Napot. A helyszín idén is a Vasútállomás előtti Béke tér volt. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő esemény az Úrdomb utcai feszület koszorúzásával kezdődött ma délelőtt fél tízkor. A környék önkormányzati képviselője, Venczel Csaba a keresztnél tartott rövid, de annál tartalmasabb megemlékezésen elmondta, idén két jelentős évfordulót is ünnepelnek az Erzsébetvárosi Napon.
- Idén van száz esztendeje, hogy az akkori képviselőtestület ezt a városrészt, az Úrdombot, ami korábban egy kis kertes, szőlős rész volt, Pápa város és azon belül Erzsébetváros részévé nyilvánította. Emellett száz éves a Vasútállomás is. Amikor kiépült, ezt a területet a vasút kettészelte, akkor különült el a mai Kálváriadomb és az Úrdomb, de továbbra is fenntartotta jó kapcsolatát a két városrész - mondta az önkormányzati képviselő.
A megemlékezésen Venczel Csaba kiemelte, a több mint száz éves Erzsébetváros az elmúlt időszakban sokat fejlődött, hiszen régen úgy nézett ki ez a terület, mint a jelenlegi Kishegy, Öreghegy, mára viszont utcásítva, közművesítve van ez a városrész is.
A feszületet körülbelül tíz éve az Úrdomb utcában lakó Bertai család adományozta a kertvégükből és azóta is rendszeresen renoválják, karbantartják a száz éves városrész emlékeztetőjét.
A környék egykori önkormányzati képviselője, és egyben a mai Erzsébetvárosi Nap fővédnöke, Unger Tamás is részt vett a koszorúzáson. Az alpolgármester a Fűtőház utcában nőtt fel, szülei még ma is ott élnek, és az általános iskolás kori osztálytársai is erről a környékről kerültek ki.
- Ez egy igazi, családias, kertvárosi környék, ami rengeteget fejlődött az elmúlt években. Az, hogy száz éves, nagyon jelentős évforduló az itt élők életében. Erzsébetvárosnak ez a része szerintem sose volt leszakadt része a városnak. Én, aki itt nőttem fel, sosem éreztem ezt, hiszen miénk volt az egész környék. Viszont a változás szembetűnő, a kertes, szőlős domb mára utcásított, csatornázott városrész lett - fogalmazott az alpolgármester.
A délelőtt további részében a másik jelentős évfordulóé, a Vasútállomásé volt a főszerep, amely szintén idén ünnepli kiépülésének századik évfordulóját. Ennek kapcsán nyugalmazott állomásfőnökök ültek le a Béke téren felállított sátorban és visszaemlékezéseikben megidézték a magyar vasút szebb napjait, azt az időt, amikor még rend és fegyelem uralkodott minden felett. A kerekasztal-beszélgetésen részt vett Bálint Sándor, a nemrég nyugdíjba vonult állomásfőnök, Kiss Sándorné humánszolgáltató és Döbrönte Tibor, aki több évig vezette a pápai vasútállomást.
- Nagyon jó érzés visszaemlékezni, de azt előrebocsájtom, hogy más világ volt akkor, ma minden más. Nehéz lenne különbséget és párhuzamot keresni köztük, én nagyon jól éreztem magamat - mondta Döbrönte Tibor, aki 1950-ben érettségizett és pár napra rá már jelentkezett is a MÁV-hoz. Pályamunkásként kezdett, de saját bevallása szerint a mozdonyfűtőt kivéve minden vasúttal kapcsolatos munkában kipróbálta magát.
- Összehasonlíthatatlanul más időszak volt. Az akkori politikai vezetés azt a jelszót adta ki, Arccal a vasút felé! Újjá kellett építeni az országot a romokból a front után. Nagyon oda kellett figyelni, és helyt kellett állni, rend és fegyelem kellett és volt is ahhoz, hogy a vasút az vasút legyen - fogalmazott Döbrönte Tibor.
Mint minden városrészi napon, így az Erzsébetvárosi Napon is volt pörkölt-főzőverseny a délelőtt folyamán. 14 csapat állt bográcsállvány mellé a jó cél érdekében, a nap során befolyt adományokból az Erzsébetvárosi Óvoda gazdálkodhat. Természetesen a gyerekekre is gondoltak a szervezők, őket egész nap ugráló vár, póni lovaglás, lufi-hajtogató bohóc, kézműves játszóház és aszfaltrajzverseny várja. A hagyományoknak megfelelően idén is megnyitotta kapuit erre a napra a Golgota, amit este 18 óráig látogathatnak meg az érdeklődők, a hívek pedig este 17 óra 30-as kezdéssel a Kálvária templomban imádkozhatnak együtt a nagy múltú városrészért. A délután is színes színpadi programokat ígért az Erzsébetvárosiaknak, felléptek az Erzsébetvárosi óvodások, majd Papp Viktória énekelt slágerturmixot.  15 órától a Szó és Kép Színpad Együgyű Jankó című mesejátéka következett, amit majd a Dózsa József Sportegyesület judo bemutatója követ. Idén is az Erzsébetvárosi Napon tartja nyárbúcsúztató koncertjét a Pápai Fúvósok Egyesület, de az est folyamán megválasztják a városrész Sissyjét is.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!