A mozgásszervi rehabilitációt fejlesztenék


2011-09-16 14:06:23  | cikk: mo  | 


A mozgásszervi rehabilitációt fejlesztenék főképe
Konzorciumi tagként, három megye kórházaival közösen vesz részt a Pápai Gróf Esterházy Kórház abban az európai uniós pályázatban, melyet rehabilitációs ellátások fejlesztésére írtak ki a közelmúltban. A projektre összesen több mint 2 milliárd forint áll rendelkezésre – számolt be a pályázati kiírásról dr. Vörös Ibolya főigazgató. 
A pápai kórház a volt fertőző osztály jogutódjaként működő ápolási osztály épületének alsó részét újítaná fel, ahol a korábban intézményi kapacitásokon belüli átcsoportosításokkal kialakított, 20 ágyas mozgásszervi rehabilitációs osztálynak biztosítanának, a 21. századi igényeknek megfelelő helyet. Vörös Ibolya hozzátette, a nagyon rossz állapotban lévő ápolási osztály épülete helyén épülne meg az említett betegellátó rész. Természetesen a pályázatban a betegellátáshoz kapcsolódó műszerek és szociális berendezések beszerzését is vállalják.
A projekt kiválóan illeszkedik Pápa városfejlesztési koncepciójába, amely magába foglalja az egészségturizmust is – mondta a főigazgató. Ezen kívül a pályázattal az intézmény eleget tesz a tömbösítés elvének, melynek lényege, hogy a betegek mozgatása, a betegellátással kapcsolatos minden betegút fedett, zárt helyen  lesz megközelíthető. Az összeköttetés a jelenlegi bőrgyógyászati szakrendelő területén fog megvalósulni. Ennek kapcsán a főigazgató hozzátette, mindez magával hozza azt is, hogy a jelenleg meglévő szakrendelők funkcióit felülvizsgálják, szakmánként melyek azok, amelyek valóban kihasználtak, hol lenne szükség több terültre, hol pedig a kevesebb betegellátás kevesebb rendelőt igényel.  
A pályázat beadási határideje november közepe, megvalósulása pedig – amennyiben sikerül megnyerni a pályázatot – 2013 végére várható. Vörös Ibolya a rendelkezésre álló összeggel kapcsolatban arról számolt be, az egyeztetések szerint korábban 210 millió forint illette volna a pápai kórházat, amelyből 10 százalékot az önkormányzat saját forrásból biztosít. A konzorciumi tagok igényeinek megfelelően később azonban változtatni kellett az összegen, így a pápai fejlesztés teljes beruházási költsége – önrésszel együtt – mintegy 170 millió forint lesz.
A kórház főigazgatója kihangsúlyozta, annak ellenére, hogy a pályázandó összeget csökkentették, a fenntartó támogatása nyilvánul meg abban, hogy az önrész nagyságát az önkormányzat nem változtatta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!