Szeptember 17-18. - az Örökség Napjai


2011-09-16 13:06:47  | cikk: Tóth Tamara  | 


A közművelődési feladatot ellátó intézmények, mint a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ, idén is bekapcsolódott a Kultúrházak Éjjel-Nappal címmel megrendezendő, a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódó programsorozatba. Veszpréminé Turtsányi Valéria, a művelődési központ vezetője kérdésünkre elmondta, nagy örömmel tettek eleget az országos felhívásnak. Veszpréminé azt is kiemelte, intézményvezetőként fontosnak tartja ezt a mozgósító akciót, amely a polgárokban erősíti a kulturális örökség megóvásának igényét.
A hagyomány szerint szeptember harmadik hétvégéjén, azaz szeptember 17-18-án megrendezett esemény során a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ tagintézményei közül a következők látogathatók ingyenesen: a JMSZK színházépülete szombaton és vasárnap 15-22 óráig, a Pedagógus Művelődési Ház szombaton és vasárnap 16-22 óráig, a Somogyi József Galéria szombaton 9-12 és 14-17 óráig valamint vasárnap 14-17 óra között.
Miért is fontos a Kulturális Örökség Napjai kezdeményezés? Mert csak azt tudjuk igazán szeretni, amit jól ismerünk, az értékeit is ismerjük, és amit ismerünk és szeretünk, arról gondoskodunk is. Értékvesztett világunkban ez a hétvége kulcsfontosságú szerepet tölt be, identitásnövelő hatása mellett erősíti a kollektív tudatot is. Menjünk el minél többen a már jól ismert vagy régen látott pápai kulturális örökségekbe, és legyünk büszkék arra, hogy olyan csodás helyen élhetünk, mint a Dunántúl Athénja, Pápa.

Képek:

nincsenek képek

1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja (mely Historic Monuments Open Day néven vált ismertté) címmel egyedülálló kezdeményezés indult útjára, azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat. A kezdeményezés rendkívüli sikerén felbuzdulva az Épített Örökségért Felelős Európai Miniszterek Második Európai Konferenciáján - melyet a spanyolországi Granadában tartottak 1985. október 3-án - Jack Lang, akkori francia kulturális miniszter kezdeményezte, hogy az Európa Tanács karolja fel a rendezvényt és segítse, hogy nemzetközi méretűvé válhasson. Néhány európai ország, mint Hollandia, Belgium, Luxemburg, Málta, Svédország, valamint az Egyesült Királyság hamarosan csatlakozott a kezdeményezéshez és megrendezte a "Nyitott Kapuk Napját". 1991-ben az Európai Unió támogatásával hivatalosan is intézményesítette és útjára indította saját rendezvénysorozatát Európai Örökség Napok (European Heritage Days) címmel, s egyben felszólította az Európai kulturális egyezmény tagállamait, hogy csatlakozzanak, és szervezzék meg hazájukban is minden évben az Európai Örökség Napokat. Hazánk az ezredforduló előtt csatlakozott a kezdeményezéshez. 1999-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megbízta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságát (akkori nevén Országos Műemlékvédelmi Hivatal Nemzetközi és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályát), hogy szervezze meg a rendezvényt. Ezt a koordináló munkát a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ma is végzi.Forrás: www.oroksegnapok.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!