Pápai Musical Stúdió - Tizedszer Kovásznán


2011-09-15 11:32:50  | cikk:  | 


Pápai Musical Stúdió - Tizedszer Kovásznán főképe
Mint ahogy arról már városunk delegációjának kovásznai látogatásáról szóló tudósításunkban is beszámoltunk, ismét nagy sikerű műsort adott a Kovásznai Napok rendezvénysorozatán a Pápai Musical Stúdió. Dalaikkal immár tizedik alkalommal szórakoztatták a kovásznai nagyérdeműt, erdélyi testvérvárosunk évek óta nagy-nagy szeretettel hívja meg városunk énekeseit. A Stúdió amatőr művészei lassan elmaradhatatlan vendégeivé, programjává válnak a rendezvénynek, ők pedig évről-évre színvonalas műsorral viszonozzák a töretlen bizalmat. A hivatalos programok és a fellépések mellett persze mindig jut idő egy kis kikapcsolódásra, pihenésre is. Így történt ez idén is.
A hosszú és fárasztó éjszakai utazást követően pénteken késő délelőtt érkezett háromszéki testvérvárosunkba a kis csapat, hogy rövid pihenőt követően este már fel is lépjen. Ezúttal a Stúdió tapasztalt énekeseiből, ’régi motorosaiból’ álló társulat lépett színpadra, a magyar slágerekből szerkesztett bő egy órás műsor a viszonylag korai kezdés ellenére is rendkívül jó hangulatot varázsolt Kovászna főterére. A sikeres fellépés után jöhetett a kikapcsolódás, a  stúdiósok együtt lazítottak meghívóikkal, kellemesen töltve az est hátralévő, további színvonalas előadókat s műsorszámokat felvonultató részét is.
Szombaton a városi delegációval együtt kirándulni indultak. Előbb Csíksomlyó, majd Gyimesbükk volt az úti cél. Csíksomlyóra menet a Nyerges-tetőn felállított emlékműnél s a kopjafáknál tisztelettel adóztak a magaslatot utolsó leheletükig védő 200 székely honvéd előtt, akik 1849. augusztus 1-én mind egy szálig életüket adták az Ojtozi-szoros felől beözönlő sokezres cári sereg feltartóztatása érdekében.  Kányádi Sándor így ír e csatáról versében:  ,,végül csellel, árulással, délre körülvették őket, meg nem adta magát székely, mint a szálfák, kettétörtek".
Csíkszeredára érve rövid kitérő következett a Csíksomlyói Kegytemplomhoz, majd továbbutaztak a Gyimesekbe. Gyimesfelsőlok-Gyimesközéplok-Gyimesbükk útvonalon érték el a Gyimesi-szorost, Magyarország  ’Ezeréves határ’ –át. A Rákóczi vár meredek lépcsőin felkapaszkodva s keletre fordulva a szoroson túl már Moldván pihen a tekintet, lent pedig, a várdomb tövében, a Tatros folyócskán átívelő híd déli oldalán a nemrégiben felújított ’utolsó’ magyar vasúti őrház vigyázza a síneket. Az őrházban kicsi, de tárgyi emlékekben gazdag vasúti múzeum, az épület alatt pedig II.világháborús bunker tekinthető meg, természetesen magyar nyelvű ’tárlatvezetéssel’.
A gyimesi ízekben gazdag ebédet Hidegségen, a Fatányéros Panzió éttermében költötte el a társaság. Majd délután, a városi delegációtól különválva Csíkszentkirály felé vette az útját, hogy a stúdió egyik legjobb hangjának, innét Csíkból elszármazott énekesnőjének szüleinél tegyenek rövid látogatást. Juhsajt, juhtúró, orda s zakuszka, na meg egy kis ’áfonyás’ várta a megfáradt csapatot, s bizony jócskán sötétedett, mire visszatértek Kovásznára.
Vasárnap délelőtt pihenő, déltájt rövid hivatalos program (a vízszállító-tűzoltóautó átadása), majd a Böjte Csaba testvér által életre hívott hálózatba tartozó gyermekotthon immár szokásos meglátogatása s az adományok átadása következett. A nap végén aztán tűzijáték, majd Tóth Vera  és végül a Beatrice fergeteges koncertje zárta a kovásznai napok s így a Musical Stúdió programját is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!