A kupi erdőben tanulnak az erdészpalánták


2011-09-13 21:25:24  | cikk: HuHa  | 


A kupi erdőben tanulnak az erdészpalánták főképe
Két évvel ezelőtt indította el a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Tagintézménye –felmenő rendszerben – a mezőgazdasági szakmacsoporton belül az erdésztechnikus képzést, melynek első osztálya e tanévben végzi a 11. évfolyamot. Az oktatási intézmény a szakma mélyebb elsajátítására előrehozott modulokat épített be a tantervbe, hogy az érettségire épülő képzésben minél bővebb szakmai ismereteket biztosíthasson a diákok számára. A képzés gyakorlati része a Bakonyerdő Zrt. kupi erdőiben fog zajlani – az oktatási intézmény és a Bakonyerdő Zrt. között létrejött együttműködési megállapodás keretében. E megállapodás részleteinek pontosítására és a képzés helyszínének megtekintésére találkoztak ma délután az iskola és a cég képviselői a kupi Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központban.
-A mezőgazdasági szakmacsoport önmagában nem túl népszerű a diákok körében, ezért is próbáltuk színesebbé és szélesebb körűvé tenni ezt a képzési irányt iskolánkban. Tapasztalataink szerint a környéken nem oktatnak ilyen szakmát, így ezzel is hozzá kívántunk járulni az intézmény tanulói létszámának növeléséhez, megtartásához. Mindehhez jó alapot ad a Bakony közelsége – mondta el az intézmény igazgató-helyettese, Karnerné Pethő Katalin. - A két éve meghirdetett erdész technikus szakirány diákjai most - a 11. évfolyamon – már gyakorlati ismereteket is tanulnak fakultáció keretében, így nekik már előrehozottan olyan tantárgyakat is oktatunk, amik megalapozzák az érettségi utáni két éves képzést. Ehhez a gyakorlati oktatáshoz kiváló partnerre találtunk a Bakonyerdő Zrt-ben és az együttműködési megállapodás utolsó apró részleteit egyeztettük a mai napon, így már csak a megállapodás aláírása van hátra – tette hozzá.
Ahhoz, hogy az erdésztechnikus képzés egyes elemeit már a 11-12. évfolyamon oktathassa az iskola, ki kellett dolgozni az oktatás helyi programját, melyet több szakmai szervezet ellenőrzött és hagyott jóvá – tájékoztatott az előzményekről Fehér Zsófia, a PGSZKIK Tagintézményének gyakorlati oktatásvezetője.
-Amikor tervbe vettük az erdésztechnikus képzés elindítását, Szőcsénypusztán tájékozódtunk a képzés tapasztalatairól. Az ottani szakemberek javasolták, hogy már a 11-12. évfolyamon építsünk be szakmai gyakorlati képzést a tanmenetbe, mert a két szakképzési év – a 13-14. évfolyamon – kevés erre – mondta el a gyakorlati oktatásvezető. A javaslat alapján az intézmény elkészítette helyi programját, melyben a 11. évfolyamon növénytan és környezetvédelem tantárgyak kerültek be az oktatásba a szabad órakeret terhére, 12. évfolyamon pedig az állattan és a műszaki alapismeretek. A helyi programot szakértő ellenőrizte, majd a Vidékfejlesztési Minisztérium Kutatás- és Oktatásszervezési Főosztálya és az intézmény fenntartója, Pápa Város Önkormányzata is elfogadta. Ezek után kezdődhetett meg a programmodulok oktatása az idei tanévben, melyen 13 diák vesz részt. A tanulók ezáltal kiváló, gyakorlatorientált alapozó képzésben részesülhetnek, melyre a két szakképző évben bátran építhetik majd további szakmai ismereteiket – fogalmazott Fehér Zsófia, hozzátéve - A gyakorlati képzés itt a kupi erdőben, vagy a farkasgyepűi bükkösben zajlik majd, a 11. évfolyamosok növénytani és környezetvédelmi gyakorlaton vesznek részt heti négy órában.
Az erdésztechnikusnak készülő diákokat Patocskai Zoltán erdőmérnök, faipari mérnök, a Bakonyerdő Zrt. erdőművelési műszaki vezetője fogja oktatni az alapozó képzésben.
-Meteorológiát, ásvány- és kőzettant, talajtant valamint termőhely ismerettant fogunk oktatni a diákoknak, a növénytani oktatáson pedig a növény alaktan és az egyes fajok felismerése szerepel hangsúlyosan a programban – sorolta az erdőmérnök, hozzátéve, az erdész technikusok olyan középfokú végzettséggel rendelkező szakemberek, akik a rájuk bízott területen sokrétű munka elvégzésére alkalmasak. Így az erdőgazdálkodás, fafeldolgozás és vadgazdálkodás szakterületén is komoly ismeretekkel kell rendelkezniük. Az oktató mérnök véleménye szerint, a Bakonyerdő Zrt. Pápai Erdészetének kupi erdőtömbje kiváló helyszínt biztosít a képzés gyakorlati lebonyolításához.
-A cég földrajzi adottságai, állat és növényvilága teljesen megfelel az erdészképzés igényeinek, hiszen a Keszthelyi Erdészet ártéri termőhelyeitől és növénytársulásaitól a Magas-Bakony tájvédelmi körzetéig, a hegy és dombvidéki erdőtársulásokig minden megtalálható, vagyis a magyarországi erdőtársulások nagy részét megismerhetik a diákok. A kupi erdőtömb pedig különösen jó hely erre, hiszen itt vagyunk Pápa-Bakonyalján, ahol a gyertyános tölgyesek, cseres tölgyesek növény és állatvilága bemutatható, a sajátos talajképződmények, geológiai képződmények, források, patakok megismerhetők.
A Bakonyerdő Zrt. elkötelezett a magas fokú képzésben való részvétel iránt – fogalmazott a cég munkatársa az együttműködési megállapodásról.    
Az erdészképzés részeként egyébként a tanulók az iskolában is gyakorlatoznak, hiszen a Mező gyönyörű parkban áll. A gyakorlati képzésen a diákok azonosítják a park fáit, bokrait, cserjéit és táblával jelölik meg őket, feltüntetve a növények magyar és tudományos nevét.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!