Világkereskedelmi Központ kiállítás a HEMO-ban


2011-09-12 21:23:01  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Világkereskedelmi Központ kiállítás a HEMO-ban főképe
Képeslapok, kirakók, pólók, újságcikkek, könyvek és egyéb a 2001. szeptember 11-ig New York legmagasabb épületének számító World Trade Center-t bemutató tárgyakból nyílt ma este kiállítás a Helyőrségi Klubban Szimbólumokká vált ikertornyok címmel.
2001. szeptember 11-én terroristák négy utasszállító repülőgépet térítettek el az Amerikai Egyesült Államok elleni összehangolt támadássorozat során. Közel 3000 ember, 90 különböző nemzetből veszítette életét New York városában, a washingtoni Pentagon épületében és egy pennsylvaniai mezőn. De annak a napnak a sötétjéből Amerika elszántsága ragyogott fel, mint ahogy szövetségeseié is, ahogy az emberek összefogtak, hogy életeket mentsenek és helyreállítsák a rendet.
Buzás Gyula 1990 óta a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Pápai Csoportjának tagja, 10 éve a csoport titkára. Lokálpatriótaként 10 éve kezdte el gyűjteni a pápai képeslapokat, körülbelül 2 éve pedig a World Trade Center-rel kapcsolatos emlékeket, tárgyakat, melyeket elsősorban aukciókon vásárol.
- A WTC-vel kapcsolatban a legkülönbözőbb dolgokat sikerült már beszereznem, mint például képeslapokat, telefon- és parkoló kártyákat, könyveket, újságokat, térképeket, útikönyveket és-filmeket, használati-, dísz- és emléktárgyakat, puzzle-kat, faliképeket, szőnyeget, ruházati termékeket, emlékkártyákat és-érmeket, CD- és DVD-borítókat, N.Y.-i rendőrségi egyenruha karjelzését. Ha valami nem tetszik, akkor nem szerzem meg, de mivel nem kell bármiféle katalógushoz ragaszkodnom, így nem érzem azt sem, hogy emiatt hiányos a gyűjteményem. A kiállítással az volt a célom, hogy bemutassam a World Trade Center történetét az ikertornyok lerombolásának 10. évfordulója alkalmából.
Buzás Gyula köszöntőjében elmondta, hogy a Fő téri Nagytemplom, mely 1795-ös felszentelésekor, s utána még egy évtizeden át Magyarország legmagasabb épülete volt, 22 méter széles, 42 méter hosszú, s 72 méter magas. A World Trade Center ikertornyai háromszor ilyen széles, másfélszer ilyen hosszú, és hatszor ilyen magasak voltak. Nem véletlen, hogy a New York-i látkép meghatározói voltak, s egyben a város szimbólumaivá is váltak.
A nem mindennapi tárlatot Daniel P. Clark alezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred, Nehéz Légiszállító Zászlóaljának amerikai parancsnoka Keith P. Boone ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka nevében nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, egy ilyen napból, mint a 2001. szeptember 11-e, mely sokakat elgondolkodtatott a világban eluralkodott gonoszról, végül jócselekedetek mérhetetlen sokasága és önzetlen bátorsága kerekedett. Ebből az alkalomból fontos, hogy tiszteljük és megünnepeljük ezt, akár New Yorkban vagy Belfastban, vagy épp Londonban. A világon mindenütt egyének, közösségek és nemzetek tettek tanúbizonyságot arról, hogy erősebbek a félelemnél.
Gondolatait az egyik áldozatról szóló történettel zárta, melyben a New York-i tűzoltóság lelkésze vesztette életét a ráomló törmelékek alatt a Világkereskedelmi Központban.
A HM Bessenyei György Nonprofit Kft. Pápai Intézménye, Pápai Helyőrségi Klub által szervezett tárlat szeptember 30-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!