Népszámlálás lesz 2011-ben


2011-09-12 07:20:41  | cikk: Tóth Tamara  | 


Még 2009. októberében döntött arról az Országgyűlés, hogy népszámlálás lesz 2011-ben Magyarországon.  A teljes körű megkérdezésen alapuló 15. népszámlálást 2011. október 1. és 2011. október 31. között kell végrehajtani. A határidő közelsége miatt teljes készültségben van a Központi Statisztikai Hivatal, már nincs egy hónap az évtizedenként egyszer lebonyolított népszámlálásig. Jelenleg a számlálóbiztosok oktatása zajlik országszerte. A pápai és a Pápa környéki számlálóbiztosok oktatása a múlt hetén történt meg a Városháza Tanácstermében. A pénteki oktatáson megjelent Szemes Mária, a KSH Veszprémi Igazgatóságának vezetője is.
- Ez a népszámlálás a Magyarországon életvitelszerűen élő állampolgárokat, a lakásokat és az egyéb lakóingatlanokat érinti. Ez azt jelenti, hogy két kérdőívre kell a lakosságnak válaszolnia, egy lakáskérdőívre és egy személykérdőívre - mondta az igazgatónő.
Az idei népszámlálás újszerűsége, hogy interneten is kitölthetők a kérdőívek - hívta fel a figyelmet Szemes Mária. A számlálóbiztosok szeptember utolsó napjaiban felkeresik a háztartásokat, akik tőlük megkapják azokat az azonosítókat, amelyek segítségével elektronikus módón is ki tölthetik a kérdőíveket. Erre október 16-ig van lehetőség. A számlálóbiztosok október 17-től interjús módszerrel már csak azokat a lakásokat keresik fel, ahol interneten nem közöltek adatot.
Szemes Mária nyomatékosította, a Központi Statisztikai Hivatal kiemelt figyelmet fordít az adatvédelemre, és a népszámlálás idejére együttműködési szerződést kötött a rendőrséggel.
- Ennek egyik pontja az, hogy a kérdőíveken nem fog szerepelni név, a másik pedig az, hogy a külső munkatársak, számlálóbiztosok, felülvizsgálók, akik részt vesznek a népszámlálásban, titoktartási nyilatkozatot írnak alá - hangsúlyozta ki a szakember.
A számlálóbiztosok egy névre szóló igazolvánnyal rendelkeznek, amely csak a személyigazolvánnyal együtt érvényes, ezzel a lakásba lépés előtt kötelező a számlálóbiztosnak igazolni magát. Amennyiben az állampolgárban kétely merül fel a számlálóbiztossal kapcsolatban, akkor egy ingyenesen hívható zöld számon, a 0680/200-014-es számon azonnal kontrollálni tudja a számlálóbiztost.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!