Ella Fitzgerald és Maria Callas tanította énekelni - Kovács Kati koncertje Pápán


2011-09-11 09:08:54  | cikk: mo  | 


Ella Fitzgerald és Maria Callas tanította énekelni - Kovács Kati koncertje Pápán főképe
Ritmusra mozgó lábak, tapsoló kezek, kitűnő hangulat. És hatalmas közönség. Ez jellemezte a pénteki nyitónap koncertjét, melynek keretében a ma is energikus művésznő, a jellegzetes hangú és talán az egyik legsokoldalúbb énekesnő állt színpadra. Kovács Kati péntek esti koncertje nagy közönségsikert aratott. Az 1965-ös Ki mit tud?, majd az 1966-os Táncdalfesztivál felfedezettje régi és új dalokat is hozott magával Pápára. A ma is elismert énekesnő pályája során merített a beat, a pop, a rock, a táncdal, a diszkó vagy akár a musical műfajából. Pápai fellépése során felcsendültek a legismertebb dalok – többek között – „A régi ház körül”, a „Találkozás egy régi szerelemmel”, az „Egy hamvas arcú kisgyerek”, de elhangzott például a „Hol vagy Józsi?” és a „Mammy blue” is.
És bár elmondása szerint beteg volt, Kovács Kati mégis fájó, gyulladt torokkal is kiállt közönsége elé. A koncert előtti percekben pedig készségesen állt rendelkezésünkre.

Az egri születésű énekesnő érdeklődésünkre elmondta, hagyományos értelemben véve sohasem tanult énekelni. Istenadta tehetségét onnan merítette, hogy már gyermekként sokat hallgatott zenét, hiszen náluk a családban mindig szólt a zene – fogalmazott. Aztán később, a magnók megjelenésével, együtt énekelt a rádióból szóló énekesekkel, ahogy a torkán kifért, és ahogy a szomszédok elbírták – tette hozzá a művésznő.
-    Sosem tanítottak énekelni, de tanultam. Hiszen amikor Ella Fitzgeraldot, Maria Callast, Louis Armstrongot vagy az amerikai Ray Charlest hallgattam, akkor tulajdonképpen a legjobb tanárokat találtam meg magamnak, csak éppen nem tudtam róla és nem kellett nekik fizetni. 

A nagy múltú énekesnőt kérdeztük legemlékezetesebb daláról vagy fellépéséről is.
- Nem lehet. Ötszázvalahány dalból nem lehet egyet szeretni. Nyilván azok a dalok, amelyeket nekem írtak, Egerhez kötődnek, de amelyek aztán nagy sikert arattak, azok is a szívemhez kötődnek. Például az első magyar televíziós táncdalfesztivál győztes dala, a „Nem leszek a játékszered”. Aztán nyertünk azzal a dallal, hogy „Add Uram az esőt”, amelyet nemrég Christina Aguilera is feldolgozott, nagy örömünkre. De ott van az első magyar diszkósláger a „Ha legközelebb látlak”, aztán „A régi ház körül”, amely a szülővárosomnak szól…ezek mind-mind az én gyerekeim.

Hogy látja a mai tehetségkutatók felfedezettjei tekintetében, könnyebb volt akkor érvényesülni vagy inkább nehezebb?
-    Bizonyos értelemben könnyű, bizonyos értelemben nehezebb. Ahhoz, hogy az ember eljusson a televízióig, tíz-tizenöt fordulón át kellett esni. Mindenféle bizottsági rostán át kellett esni, mire a televízió képernyőjére kerültünk. A mostaniak nagyon hamar bekerülnek a tévébe, ezáltal nagyobb ismeretségre tesznek szert, de nem tudom, hogy az út, amin végig kell menniük, könnyebb lesz vagy nehezebb. Lehet, hogy nehezebb, mert ők rögtön a csúcson kezdik, és innentől nekik kell megkeresni az öltözőt, a hangzást, a zenészeket, a lehetőségeket. De média szempontjából könnyebb helyzetük van. Bár mint tudjuk a média könyörtelen és ezeket a fiatalokat alaposan megcincálja. Kikezdik a magánéletüket, a mi időnkben hála a Jóistennek nem volt ilyen médiaérdeklődés, a magánéletünk titokban maradt.

Borfesztivál lévén nem hanyagolhattuk el a kérdést, vajon Kovács Kati kedvelője-e a boroknak?
-    Igazság szerint ritkán iszom. Persze, ez egy borfesztivál, lehet, hogy a végén megkóstoljuk az itteni borokat, de nem vagyok igazán boros. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy soha nem ittunk bort. Régen, amikor zenekarokkal dolgoztunk évtizedeken keresztül, akkor divat volt a zenekarral együtt megváltani a világot, egy-két üveg bor mellett. De azért ilyenkor…hogy is mondjam…, amikor az ember kétszer fiatal, akkor már meggondolja, hogy alkoholt mikor illik fogyasztani, mikor nem.

Kovács Kati ideje jelentős részét a fellépések kötik le. Ma a Magyar Dal Napja, aztán Eger, Szarvas és Diósgyőr. A legendás énekesnő kifogyhatatlan energiával szolgálja közönségét, reméljük még sokáig.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!