A bor lehet orvosság és méreg - Borászati előadás


2011-09-09 23:21:28  | cikk: Babos Petra  | 


A bor lehet orvosság és méreg - Borászati előadás főképe
Borpénteken a hagyományoknak megfelelően borászati előadást hallgathattak meg az érdeklődők a Pegazus Színházban. Dr. Májer János, a badacsonyi pincegazdászat vezetője a fehérborról, a borfogyasztás különböző élettani hatásairól, valamint a borkészítés fortélyairól beszélt.
Mint mondta, a bor lehet orvosság vagy méreg is. Sokáig alapvető élelmiszernek számított, általában a szomjúság csillapítására vízzel keverve fogyasztották. Számos kiadványban a leghigiénikusabb italnak nevezik a bort, sokkal egészségesebb, mint esetleg fertőzött vizet inni. A Földközi-tenger menti országokban hagyományosan minden nap isznak bort az étkezésekhez. A bor rendkívül gazdag flavonoid fenolokban, és hatását sok vizsgálat próbálta kapcsolatba hozni ezekkel a vegyületekkel, különösen a rezveratrollal és a flavonoidokkal.
Dr. Májer János, aki a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrumának szőlészeti és borászati kutatóintézetének igazgatója is, beszélt még az egyes fehérborok összetevőiről, valamint elmondta, hogy a juhfarkban a magnézium tartalom nagyon magas, ez lehet a magyarázata annak, hogy a 19. században az olyan hölgyek, akik nem tudtak teherbe esni, ilyet fogyasztottak. A szürkebarátban és az olaszrizlingben boldogsághormon található, míg a pintes nevű a diabéteszeseknek ajánlott. A napi egészséges fogyasztható mennyiség fél - 1 deci bor.
A részletes előadást követően a borfesztivál díszes menete az Esterházy-kastély előtti helyszínre vonult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!