50 éves a V-85-ös egyesület


2009-11-22 15:43:52  | cikk:  | fotó: Haraszti Gábor  | 


50 éves a V-85-ös egyesület főképe
Ma 15 órakor zárult a pápai V-85-ös Dísz-, Röp-, Haszongalamb és Kisállattenyésztők Egyesületének jubileumi galambkiállítása. Az egyesületet 1959-ben egy 13 fős társaság Szelepcsényi Béla, Pilka Jenő, Dani István, Farkas Ferenc, Karika Kálmán, Cserkuti József, Bróthág János, Szabó Ernő, Farkas József, Pálfalvi Alajos, Kéringer János, Csillak István, Csillak János, Skop Ferenc alapította. Horváth Jenő egykori elnök szép emlékeket őriz az egyesülettel kapcsolatban.

- Vezetői beosztásom alatt 40 körüli volt a taglétszám, szép eredményeket értünk el Szombathely, Ajka, Győr, Sárvár, Várpalota, Székesfehérvár és Balatonalmádi kiállításain is, Pápán első ízben megrendeztük a Bakony Kupát. Az országos szövetséggel is jó kapcsolatokat ápoltunk, jól működött az egyesület.

Az egyesület 1960-ban rendezett először kiállítást, azóta megszámlálhatatlan fajtagyőztes, tiszteletdíjas és kiváló minősítést szereztek a pápaiak. Németh Károly 1995-ben Balázs Csabától vette át az elnöki posztot, egyesülete jelenleg 20 fővel működik.

- A házigazdák mellett Ajka, Balatonalmádi, Csabrendek és Győr kiállítói érkeztek meg a kétnapos versenyre. Összesen 30-an vagyunk, az érdeklődők 25 fajta galambot tekinthetnek meg. Kiállítás szempontjából ez az időszak a legkedvezőbb, mivel a kivedlés után ilyenkor a legszebbek az állatok. A háromfős bírálócsoport minden galambot más szempont alapján osztályoz, árgus szemmel figyelik a tollszerkezetet, fejformát, tollalakzatot, tartást. Minden galambásznak három tojót és három hímet kellett elhoznia erre a hétvégére, büszkén mondhatom, hogy a pápaiak 18 fajtagyőztes, 5 tiszteletdíjas és számos kiváló minősítéssel zárták a napot. 50 esztendő nagyon szép idő, nagy tisztelettel és szeretettel gondolunk vissza az alapítókra, sajnos már egyikük sincs közöttünk, legutóbb elhunyt az utolsó két alapító Csillag János és Farkas Ferenc is. A jövő szempontjából örömteli hír, hogy megfiatalodott az egyesület, minden más azonban bizonytalan, még az is előfordulhat, hogy szűkös anyagi forrásaink miatt jövőre nem tudjuk a Jókai Mór Művelődési Központban megrendezni a 2010.évi kiállítást.

Haraszti Gábor

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!