Az év legjobb helyi lapja lett a Pápa és Vidéke: beszélgetés Németh Zsolttal, a hetilap főszerkesztőjével


2009-11-22 10:34:14  | cikk:  | fotó: Babos Petra  | 


Az év legjobb helyi lapja lett a Pápa és Vidéke: beszélgetés Németh Zsolttal, a hetilap főszerkesztőjével főképe
- Rangos kitüntetést tudhat magáénak a Pápa és Vidéke című hetilap, a napokban elnyerte az Év Legjobb Települési Lapja címet. Mit jelent ez a kitüntetés egy városi újság számára?

- Ez egy hatalmas elismerés a lap és a szerkesztőség számára is, különösen azért, mert a pályázaton egy olyan kategóriában indultunk, ahol színvonalas, budapesti kerületek újságjaival kerültünk szembe. Ebben a pályázatban körülbelül száz helyi sajtótermék vett részt. Az értékelő zsűri úgy fogalmazott, a beérkezett pályamunkák alapján megállapítható, hogy vannak lelkes emberek összefogásával készült újságok, de vannak olyanok is, melyek profi csapatmunkával jelennek meg hétről hétre. Azt gondolom, hogy ez egy olyan elismerés, amit büszkén kell vállalnunk!

- Beszélgessünk kicsit a kezdetekről. Hogy indult az Ön pályafutása a városi hetilapnál, és hogy került a főszerkesztői székbe?

- 12 éve dolgozom ennél az újságnál. 1997 márciusában, amikor hetilapként újraindult a Pápai Hírlap, akkor lettem a szerkesztőség tagja. Abban az évben dr. Áldozó Tamás főszerkesztésével éledt újjá a pápai hetilap, én később, 2003-ban ülhettem a főszerkesztői székbe.

- Milyen mérföldköveket tudhat maga mögött a hetilap?

- 2003 tulajdonképpen nemcsak az én pályafutásomat határozta meg, hanem fontos dátum volt a lap életében is. Ekkor több változás is történt, amely jelentősen meghatározta működésünket. Egyrészt olyan újság lettünk, amely ingyenesen kerül minden pápai és Pápa környéki postaládába, másrészt színes újságot készítünk, harmadrészt pedig ettől az évtől jelentősen megnőtt a példányszámunk – heti 20.000 példányt készítünk – és nem utolsó sorban 2003-ban lettünk Pápai Hírlapból Pápa és Vidéke. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem tartjuk magunkat a Pápai Hírlap utódlapjának. Ellenkezőleg, hisz csapatunk tagjai már a Hírlap készítésében is részt vettek. A névváltoztatással inkább azt szerettük volna jelezni, hogy ez az újság ugyanannyira szól a Pápa környéki emberekhez, mint a pápaiakhoz.
    
- Vannak-e olyan kiemelkedő jelentőségű cikkek, amelyekre büszkén emlékszik, különleges események, melyekről tudósítottak?

- Több olyan esemény is volt a város életében, amelyekről büszkén számoltunk be. Pápai Hírlapként tudósíthattunk a Sportcsarnok ünnepélyes avatásáról, később a Pápa és Vidéke ott volt, amikor átadták a Termálfürdőt. De ilyen volt a kórház felújítása, vagy akár a jelenben az óvodák megszépülése. Ugyanakkor számos olyan eseményt említhetnék még, amelyen emelt fővel jelent meg újságírónk a lap képviseletében.

- A technikai fejlődés miben változtatta meg az újság külalakját és a szerkesztőség munkáját az elmúlt 12 évben?

- Jelentős változás történt – 1997-hez képest – főként az újság összeállításánál használt szoftverek tekintetében, illetve a nyomdai kivitelezésben. A számítástechnika rendkívül gyorsan fejlődik, és ezzel nekünk is lépést kell tartanunk. A lap elkészítésénél a legújabb szoftvereket használjuk, a nyomdai kivitelezésben pedig törekszünk arra, hogy a lap minél esztétikusabb és szebb legyen.

- Milyen célok és feladok állnak még Önök előtt a jövőben?

- Elsősorban szeretnénk minél több eseményen részt venni, melyek a város életében mérföldkőnek számítanak. Nagyon várjuk már, hogy ott lehessünk a Fő tér rekonstrukciója után az átadási ünnepségen, és a pápaiakkal együtt örüljünk annak, hogy városunk folyamatosan szépül, fejlődik és gazdagodik. Ez a nívódíj, amit magunkénak tudhatunk, arra ösztönöz, hogy a jövőben is hasonló vagy még ennél is jobb színvonalat tudjunk elérni és természetesen törekszünk arra, hogy a helyi olvasóközönséget maximálisan kiszolgáljuk. A kitüntetés elismerése annak a 12 évi, kiváló munkának, amit a kollégáimmal együtt végeztünk – ezúton is szeretném megköszönni az ő segítségüket is – hiszen nélkülük ez a díj nem lenne most a miénk.

Kapcsolódó cikkek:

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!