Deviza hiteled van? Kezedben a megoldás! - Makkos Albert előadása


2011-09-08 19:59:39  | cikk: mo  | 


Deviza hiteled van? Kezedben a megoldás! - Makkos Albert előadása főképe
A Pápaiak a Nemzetért Egyesület meghívására érkezett Pápára Makkos Albert független közgazdász, aki előadásában a nemrég napvilágot látott tanulmánykötetében megfogalmazott megoldási javaslatokat tárta a megjelentek elé.
Makkos Albert régóta tevékenykedik a pénzügyi világ területén, beválasztották a Magyar Szociális Fórum Kerekasztala tagjai közé is, mely nagy elismerést jelent a számára – fogalmazott.
Makkos Albert a hitelkárosultak megsegítése céljából előadásokat tart országszerte, melyek keretében népszerűsíti „Devizahiteled van? Kezedben a megoldás” címmel megjelent könyvét. A független közgazdász előadásában összefoglalta a devizahitelek kialakulásának történetét és annak buktatóit. Makkos Albert a pénzügyi világban ún. carry trade konstrukciónak minősíti a magyarországi devizahitelezést. Ennek lényege, hogy egy alacsony kamatú devizában felvett hitelt magas kamatú országba helyeznek ki, ahol a hitelfelvevő haszna a két ország kamatkülönbsége. A carry trade alkalmazásának feltétele, hogy ha az árfolyam csökkenni kezd, a hitelt azonnal vissza kell fizetni, különben az árfolyam esése elviszi a kamatnyereséget. Emiatt alapszabály, hogy a carry trade keretében felvett kölcsönt nem szabad nem likvid eszközbe pl. ingatlanba, tartós fogyasztási cikkbe fektetni, mert a részletben való fizetés garantáltan veszteséget eredményez a hitelfelvevőnek. Tekintettel arra, hogy a folyamat megértése egyetemi ismereteket feltételez, az átlag hitelfelvevő nem lehetett tisztában vele, a bankok pedig elmulasztották tájékoztatni róla szerződő feleiket.
Makkos Albert ebből azt a következtetést vonja le, hogy a bankok tudatosan megtévesztették a hitelfelvevőket.
A közgazdász a semmisségben látja a devizahitelesek problémájának megoldását. Meggyőződése, hogy a hitelt ki kell fizetni, de egy reális összegben. A közgazdász szerint ugyanis devizaalapú hitelszerződések számos eleme megalapozza a semmisség megállapítását. A Ptk. 234.§(1) bekezdése szerint pedig nem kell eljárást kezdeményezni a bank ellen, hanem elegendő, ha a hitelfelvevő bejelenti a banknak a semmisséget. Ezzel a nyilatkozattal új helyzet áll elő: a hitelfelvevő a szerződés deviza jellegét a maga részéről semmissé nyilvánítja, és forint alapon létrejött szerződésnek tekinti. Ettől fogva a banknak kell eldöntenie, hogy bírósági keresetet indít-e, vagy sem – fogalmazott a pénzügyi szakember.
Makkos Albert kérdésünkre elmondta, a legfontosabb az elhatározás, majd a cselekvés. Nincs más dolgunk, mint megfelelő ügyvéd közreműködésével elindítani az eljárást – derült ki a mai előadáson. 
 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!