A régészek végeztek, teljesen lezárják a Fő teret a forgalom elől


2011-09-07 15:46:46  | cikk: Tóth Tamara  | 


A régészeti feltárások a közműsáv és a középkori templom körítőfalát érintő szondákra vonatkozó második üteme még a héten befejeződik. Ez azt jelenti, hogy a régészek még határidő előtt végeznek, a jövő héttől tehát a kivitelező cég veszi át a terepet.
- A régészeti feltárások alapján biztosan tudjuk, hogy hol vannak olyan lelőhelyek, ahol nem szabad munkát végeznünk. A már megkutatott közműsávban építési munkák, valamint a szintén feltárt templom és kastély közötti területen közműépítési munkák kezdődnek a héten. Ezzel párhuzamosan a Plébániasoron a csapadékvíz-elvezető rendszer, a Gróf úton pedig vízvezeték-építés kezdődik, több gerinc és locsoló elem kerül beépítésre a következő napokban. A Fő téren az OTP előtt, illetve a Húsbolttól egészen a Fő utcáig új közműveket, csapadékvíz-, ivóvíz- és szennyvíz-elvezető csatornákat építünk ki. Ezek a munkák már részben el is kezdődtek - összegezte a munkafolyamatokat Vörös László. 
Megérkezett az engedély a '80-as években épült nyilvános WC elbontására is. Az illemhely helyére egy olyan szökőkutat állítanak fel, amely a régi Fő teret ábrázoló képeken és képeslapokon még a templom előtt volt látható. A közműépítést követően szakaszosan elkezdődnek az útépítési munkák is a Fő téren, elsőként a Plébániasoron, illetve a templom és a kastély közötti területen - tudtuk meg a kivitelező cég vezetőjétől.Ezek a munkák várhatóan másfél hónapig tartanak, október végére már egészen más képet fog festeni a jelenleg markolókkal megszállt Fő terünk. 
A régészek tehát továbbállnak, de a munka nem áll meg, és további forgalomkorlátozások lépnek életbe a Fő térrel kapcsolatban - tájékoztatta portálunkat Molnár István. 
- A Fő teret teljesen lezárjuk a forgalom elől, a Korvin utca és a Szent István utca felől is. A borfesztivált követően a Gróf út és a Szent István út kereszteződésében is megszűnik az átmenő forgalom, gyakorlatilag semmilyen irányból sem lehet majd behajtani vagy átmenni a Fő téren - hívta fel a figyelmet a Városfejlesztési Osztály vezetője. A jégpálya területén még nem kezdődnek el a munkák, mivel azt a régészeknek még meg kell kutatni.
- A közműnyomvonal kutatásával párhuzamosan a régészek megpróbálták megkeresni a középkori templom falát is, melyet több helyen sikerült is megfogniuk. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal köztudottan nem engedélyezi a középkori emlékek elbontását, ilyen területekbe a jégpályát, aminek a szerkezete egy méter mély, nem lehet bevonni. Ezek alapján a tervezők át tudják tervezni a jégpálya területét és a terveknek megfelelően október vége felé újabb régészeti kutatás kezdődhet a jégpálya területén - mondta Molnár István.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!