Tizenöten tanulnak csontozó munkásnak – elindult az akkreditált képzés a Mezőben


2011-09-05 21:36:52  | cikk: HuHa  | 


Tizenöten tanulnak csontozó munkásnak – elindult az akkreditált képzés a Mezőben főképe
Példás együttműködés eredményeként indulhatott el ma délután a csontozó munkás képzés - iskolarendszeren kívüli felnőttoktatás keretében – Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Tagintézményében, a Mezőben. Több fórumon is elhangzott már az előző években, hogy a város egyik legnagyobb munkaadójának, a Pápai Hús 1913 Kft-nek komoly gondot okoz a szakmunkás utánpótlás, így mind az iskolarendszeren belüli oktatás, mind a felnőttképzés területén nagy hangsúlyt fektetett a város vezetése, a szakképző intézmény és a cég a szakma népszerűsítésére és az oktatásban résztvevők számának növelésére. Ennek az összefogásnak egyik eredményeként megnőtt a nappali tagozatos tanulók száma a húsipari termékgyártó szakon, másik előrelépésként pedig az intézmény akkreditáltatta a csontozó munkás képzést a felnőttoktatási rendszerben. A programot Fehér Zsófia, a PGSZKIK tagintézményének felnőttoktatásért felelős vezetője állította össze az intézmény számára, ezt a Felnőttképzési Akkreditációs Testület hiánypótlás nélkül, első körben elfogadta és engedélyezte az oktatási program végrehajtását. A tavaszi döntést követően megkezdődött a tanfolyam szervezése, aminek költségvetési hátterét Egyházi Andrea, a PGSZKIK székhely intézményének gyakorlati oktatásvezetője dolgozta ki, s melynek gyakorlati megvalósításában együtt dolgozott az oktatási intézmény vezetése, a Pápai Hús 1913 Kft. valamint a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja és annak Pápai Kirendeltsége.
A ma kezdődött csontozó munkás képzésen tizenöten vesznek részt a munkaügyi központ támogatásával, de költségtérítéses formában még lehet csatlakozni a programhoz. A képzésben való részvételnek nem feltétele a befejezett iskolai végzettség, az előzetes szakmai gyakorlat és ismeret, viszont egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges. A jelentkezőknek részt kellett venniük egy írásbeli kompetencia felmérésen, melyen szerepeltek százalékszámítási feladatok, törtek osztására- szorzására vonatkozó feladatok és a húsiparban alkalmazott alapszámítási szöveges feladatok, valamint higiéniára vonatkozó tesztek. Akik e felmérésen elérték az 51 százalékos teljesítményt, ma már be is ülhettek az iskolapadba.
- A képzésnek elsődleges célja, a húsipari termékgyártó szakképesítés munkaterületéhez tartozó csontozó munkás munkakör betöltéséhez szükséges ismeretek elsajátítása. Az akkreditációt azért dolgoztuk ki, hogy a Pápai Hús 1913 Kft., valamint a környékbeli húsüzemek munkaerőgondjainak enyhítését elősegítsük, valamint, hogy a munkanélküliek számára a munkához jutás feltételeit javítsuk. A cél elérése érdekében meg kell ismerni a csontozó munkás munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azok elvégzéséhez szükséges készségeket. Fontosnak tartjuk olyan elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező munkaerő biztosítását a feldolgozó üzemek részére, akik képesek a másodlagos feldolgozás - darabolás, csontozás, tovább feldolgozott termékek előállítása - műveleteinek minőségi elvégzésére, a műveletekhez alkalmazott gépek, berendezések biztonságos üzemeltetésére, az alapvető élelmiszervizsgálati eljárások alkalmazására, a késztermékek minősítésére – sorolta Fehér Zsófia. A felnőttképzési program célcsoportjai a 18 évet betöltöttek, akik csak-e végzettség megszerzésével tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, valamint a társadalom leszakadó szociális és etnikai rétegei, a szakképzetlenek vagy elavult szakképesítéssel rendelkezők, a több hónapja, több éve, illetve tartósan állás nélkül levők, álláskeresőként nyilvántartottak, alacsony iskolai végzettségűek, a munkaerőpiacon különösen hátrányos helyzetű álláskeresők. De várták azokat is, akik elhivatottságot éreznek a húsipari szakma iránt és el tudják végezni a darabolást, csontozást, melynek keretében testtáj darabolást végeznek, húsrészeket csontoznak, húsrészeket osztályoznak.
-A csontozó munkás képzés gyakorlatorientált tanfolyam, 45 óra elméleti és 105 óra gyakorlati oktatást jelent a hallgatók számára. Az elméleti oktatás a Mezőben zajlik, a gyakorlatot pedig a Pápai Hús 1913 Kft-ben sajátítják el tanulóink. A programban résztvevőket – éppúgy, mint a nappali tagozatos húsipari tanulókat – Bancsó Zoltán és Németh Lajos oktatja. Hallgatóink megismerkednek a munkakezdés feladataival, megtanulják a gyártás előkészítéséhez és befejezéséhez kapcsolódó munkaműveleteket és a darabolás, csontozás technikáját. Mindhárom modul végén modulzáró vizsgát tesznek a diákok, ezeken legalább 51 százalékos eredményt kell elérniük, akkor bocsáthatók záróvizsgára – ismertette a képzés részleteit a felnőttképzésért felelős vezető.
A ma kezdődött tanfolyam október 18-án ér véget, a vizsgák pedig október 25-26-án lesznek. A sikeres szakmai vizsgát tevők szakképzést tanúsító OKJ-s bizonyítványt kapnak és lehetőséget a Pápai Hús 1913 Kft-nél való elhelyezkedésre. A felnőttképzési program sikerét egyrészt a sikeres vizsgák mutatják majd, másrészt pedig a hallgatói visszajelző kérdőívek eredményei, mellyel a tanulók elégedettségét mérik a képzőkre, a tananyag tartalmára és a tanfolyam szervezésére vonatkozóan, és mely további tapasztalatot jelent az oktatási intézmény számára.
A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola tagintézményében egyébként nem ez az első akkreditált felnőttképzési program, ilyen volt például a nyáron lebonyolított aranykalászos gazdaképző tanfolyam is. Az iskola életében pedig a következő jelentős eredmény, hogy az intézményi akkreditációt is megszerezte. Ennek részleteiről hamarosan beszámolunk hírportálunkon.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!