Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet kapott Huszár János


2011-09-04 18:04:13  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet kapott Huszár János főképe
Állami kitüntetéseket adott át augusztus 20-a alkalmából a köztársasági elnök nevében Pintér Sándor, a Belügyminisztériumban. Augusztus 19-én 10 órakor a kitüntetettek között egy közismert és közkedvelt pápai polgár is helyet kapott.
A Magyar Köztársaság elnöke - a belügyminiszter előterjesztésére - eredményes szakmai tevékenysége elismeréséül a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozatát adományozta Huszár János nyugalmazott pedagógusnak, helytörténésznek.
A 88 éves Huszár János bácsit ez alkalomból kerestük meg, s a kitüntetéssel kapcsolatos élményeiről beszélgettünk vele.
- Óriási meglepetésként ért, hogy kitüntetésben részesültem. Augusztusban kaptam egy telefonhívást, hogy elfogadnám-e, ha kitüntetnének, majd rá pár napra megérkezett a meghívó a Belügyminisztériumból, hogy augusztus 19-én 10 órára várnak szeretettel. A lányom, aki hivatásos nyelvész, Budapesten él, ő kísért el a jeles eseményre. Egy órával előbb ott kellett lennem az igazoltatás és a számbavétel miatt. A bejáratnál kaptam egy kártyát, amin az is rajta állt, hogy a harmadik sor, 10. székre kellett ülnöm. Meglepett, hogy rengeteg rendőrtiszt és tűzoltó is volt ott, a legtöbbjüknél volt indoklás is, nálam viszont nem. Csak néztem, hogy mit fognak szólni ezek a magas rangú, egyenruhás emberek - meséli János bácsi.
Az állami ünnep kapcsán nemcsak köztársasági elnöki kitüntetéseket, Életmentő Emlékérmeket, valamint miniszteri elismeréseket is adott át Pintér Sándor - tudtuk meg Huszár Jánostól.
- A legnagyobb tapsot azok kapták, akik életeket mentettek. Nagyon megrendítő volt, ahogy elmondták, xy bement az égő házba és kimentette z-t, majd újra visszament, talál-e ott másvalakit. Az is meglepett, - mert én már sokfelé jártam a világban és mindig volt ismerős - hogy ott nem találkoztam ismerőssel - emlékezett vissza János bácsi.
- Mikor hazaérkeztem, mindjárt azt kérdezték tőlem, hogy mennyi pénzt kaptam. Senki nem kapott pénzt. Hát furcsa is lenne, mikor arról beszélünk, hogyan hozzuk ki az országot az adósságból. Néhányan a kitüntetés mellé képeket, meg Zsolnay kerámiát kaptak. A lányom közel lakik a Hősök teréhez, így a pohárköszöntő vendégség után meg is nézhettük az állami ünnep főpróbájának első felét.
Arra a kérdésemre, hogy mit szól az elismeréshez, így válaszolt a tanár úr.
- Azon gondolkodtam, hogy érdemes vagyok-e rá és mikor hazajöttem, kaptam egy levelet a Polgármesteri Hivatalból a polgármester úrtól, amiben azt írta nekem nagyon kedvesen és kitűnően megfogalmazva, hogy ez tulajdonképpen fogjam fel úgy, mint egy életműdíjat és reméli, hogy még sokáig tudok tevékenykedni. Majdnem azt mondom, hogy ez a levél jobban esett, mint az egész kitüntetés. De hát a kitüntetés is nagyon megrendítő - fogalmazott János bácsi.
Huszár János érdemeit és a városért tett szolgálatait felsorolni szinte lehetetlen. Munkásságát, több mint 769 publikációját már többször is elismerte a városvezetés. Az önkormányzat 1993-ban a „Pápa Városért” Érdeméremben részesítette. 1983-ban az Országház kupolatermében a rangos Apáczai-díjat vehette át, de az Egyesület Államokból is kapott már levelet, amelyben az Árpád Akadémia vezetősége tudatta János bácsival, tiszteletbeli tagjukká választották. Legszebb kitüntetésének a Vajda Péter Emlékérmet tartja, a díj megalapítását követően az első tíz között kapta meg János bácsi.
A Veszprém Megyei Neveléstörténeti Társaság Huszár János pedagógiai és közéleti munkásságáról 2010-ben könyvet adott ki, a Veszprém Megyei Pedagógus Életrajzok sorozat 9. köteteként.
- Én voltaképpen nem panaszkodhatok. A legbüszkébb azért arra vagyok, hogy az történelemirodalomban ismert vagyok, legalábbis a történészek ismernek, és szívesen idéznek tőlem - vallotta be a helytörténész.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!