Jubileumot ünnepel ma a pápai Refi


2011-09-03 16:33:55  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Jubileumot ünnepel ma a pápai Refi főképe
Alapításának 481., újraindulásának 21. tanévét kezdte meg tegnap a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskola. A jubileumi év kapcsán ma az iskola tanulóinak diáknapot szerveztek a refis tanárok azzal a céllal, hogy megemlékezzenek a megtett útról és azt meg is elevenítsék a diákok számára. A fiatalok 8 helyszínen járják végig az iskola történelmének jeles helyeit, a szervező pedagógusok a Gimnázium, a Tudományos Gyűjtemények, a Könyvtár, a Nátus, az Ótemplom, a Ruszek köz, az Ókollégium, a Püspöki Székház és a Zimmermann utcai reformációs emlékműnél különböző játékos feladatokkal mérik fel a tanulók tudását, de pontozzák azt is, hogyan viselkednek és mennyire veszik méltón az akadályokat - tudtuk meg Mayerné Pátkai Tünde gimnáziumi tanártól.
- Ezzel párhuzamosan az iskolában három helyszínen zajlik a verseny. A délelőtt folyamán az iskola idén tíz éves, Olvadás című újságának címlapját készítik el, osztályonként három-négy fős csapatokban, továbbá vers-és prózamondó versenyen mérik össze tudásukat a fiatalok, melyre természetesen az iskola egykori jeles diákjainak műveiből készülhettek fel. Az udvaron különböző sport és akadályversenyeken vesznek részt a fiatalok. A tanárok már hetek óta készültek erre a napra - fogalmazott a nap egyik főszervezője.
A 11 helyszínen 16 osztály és közel négyszáz diák versenyez ma. A jubileumi nap nem ér véget a délelőtti versenyekkel, hiszen délután 16 órától egy izgalmas eseménynek lesznek részesei a refisek. A tíz évvel ezelőtt idejárt diákok az akkori színdarabjukból, a Boldog hercegből előadnak egy részletet Szabó Ildikó nyugalmazott testnevelő vezetésével, a darabba egyébként néhány akkor itt tanító kolléga is beszáll, illetve az iskola egykori kamarakórusa is fellép, lelkesítve a mostani ifjúságot.
A jubileumi esztendőt ünneplő iskola lavíroz a mai kor elvárásai és a hagyományok, tradíciók tisztelete között. Mayerné Pátkai Tünde szerint fontos, hogy idomuljon az iskola a mai korhoz, de nem úgy, hogy teljesen beleolvad és azonosul annak minden részével.
 - A kihívásokkal szembe kell nézni, és ehhez nagy bátorság kell. Sokan azt gondolják, az egyházi iskola nagyon védett közeget biztosít a gyerekek számára és teljesen más, mint a világi iskola. Ez nem így van, ide is ugyanolyan gyerekek járnak, mint a világi iskolákba és ugyanolyan tanárok tanítják őket, mint más iskolákban. Nekünk is szembe kell nézni a gazdasági világválsággal, és azokkal a negatív jelenségekkel, amelyek a világot körülveszik, de úgy, hogy mindeközben a keresztény, konzervatív értékeinket megtartsuk - mondta Mayerné Pátkai Tünde.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!