Rendőrök segítik a gyerekek közlekedését


2011-09-01 20:43:18  | cikk: HuHa  | fotó: Horváth Géza  | 


Rendőrök segítik a gyerekek közlekedését főképe
A tanévkezdéssel együtt megkezdődött a rendőrség iskolakezdési akciója. Az Országos Rendőr-főkapitányság 2008-ban hirdette meg az „iskola rendőre” elnevezésű akcióját, mely azóta is évről évre újra indul a tanévkezdéskor és e programnak része az iskolakezdési akció is. Az országos programban a Pápai Rendőrkapitányság is részt vesz, és azon túl is fokozott figyelmet fordít az iskolák környékének közlekedésbiztonságára.
-Célunk az, hogy az iskolákba gyalogosan járó gyermekek biztonságos közlekedését segítsük. Ennek érdekében a tanévkezdés előtt megvizsgáltuk, melyek azok a forgalmas helyek, ahol a gyerekek nagyobb balesetveszélynek vannak kitéve és ezekhez a gyalogátkelőkhöz szerveztük a szolgálatot – mondta el az akcióról Császárné Elek Veronika őrnagy. A szeptember végéig tartó közlekedésbiztonsági programban a rendőrök mellett polgárőrök és közterület felügyelők is részt vesznek.
-A Tarczy Lajos Általános Iskola épületei előtt a közterület felügyelők, a Munkácsy Iskolánál a polgárőrök segítik a gyalogos forgalmat, a Balla Róbert téri Általános Iskolánál, az Erkelnél és a Közgáznál pedig rendőrök posztolnak az iskolakezdés előtt és a tanítás végén – sorolta a kiemelt megelőzési főelőadó. A tapasztalatok szerint a gépjárművezetők sok esetben figyelmen kívül hagyják a zebra előtt várakozó gyalogosokat és a gyerekeknek gyakran kell várniuk az átkelésre. A forgalomsegítőknek éppen az a feladatuk, hogy megállítsák a járműveket és ezzel felhívják a figyelmet a megnövekedett gyalogos forgalomra.
-Remélhetőleg ez a hónap elegendő lesz arra, hogy a gépjárművezetőkben tudatosuljon, hogy az iskolák környékén nagyobb forgalomra kell számítaniuk, és a gyerekek is visszazökkennek a nyári szabadság után a régi kerékvágásba és ügyelnek a közlekedés szabályainak betartására – fogalmazott az őrnagy.
A KRESZ előírása szerint a gyalogosnak a zebrán elsőbbsége van a járművekkel szemben, a járművezetők pedig kötelesek olyan sebességgel megközelíteni a gyalogátkelőhelyet, hogy meg tudjanak állni, ha gyalogos lép az úttestre a kijelölt átkelőhelyen. A fokozott odafigyelés azonban a gyalogosok részéről is elengedhetetlen.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!