„Istennek, hazának, tudománynak”


2011-09-01 20:07:03  | cikk: Tóth Tamara  | 


„Istennek, hazának, tudománynak” főképe
Alapításának 481., újraindulásának 21. tanévét kezdi meg holnap a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája. A nagy múltú iskola tanévnyitó istentisztelete ma délután kezdődött a református templomban, amelyre elsőként az iskolazászló, majd az egyházi vezetők és végül a diákok vonultak be. A rendezvényen részt vett Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke és Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője, a Tudományos Gyűjtemények igazgatója több öregdiák és esperes társaságában.
Az ünnepi istentisztelet igehirdetésén Bellai Zoltán, a Dunántúli Református Egyházkerület főtanácsosa szolgált, aki történelmi visszaemlékezéssel idézte fel az iskola újraindulását. Ezt követően tanévnyitó beszédet mondott Kovács Péter Ferenc.
- A tavalyi év végén két nagy megtiszteltetés ért. Valójában egyikre sem számítottam. Az első az volt, amikor a diákok az Év tanárának választottak meg, nagyon szépen köszönöm a bizalmat. A második az volt, hogy az egyházkerület elnöksége Kovács Dániel igazgató úr távozása után arra kért fel, hogy a következő évben vezessem a gimnáziumot. Megtisztelő, de egyben nagyon nehéz feladat - mondta Kovács Péter Ferenc.
A gimnázium új igazgatója a jövőre nézve kiemelte, nem vért, verítéket és könnyeket, hanem sok, sok munkát ígér. A diákokhoz szólva kihangsúlyozta, az iskola lépcsőházában vannak azon tablók, amelyek az iskola híres tanulóit, diákjait sorolják fel.
- Kálmán Attila igazgató úr szokta azt mondani, hogy a tehetség nem érdem, de kötelez. Kötelez minket is és benneteket is, hogy ezt a tehetséget ne herdáljátok el, illetve ne herdáljuk el. A tehetség nem minden, az csak tíz százalék, a fennmaradó 90 százalék pedig munka, szorgalmas, megfeszített munka. Én ezt kérem tőletek a következő tanévben. Azért jöttetek ide, mert vannak terveitek, és elképzeléseitek a jövőről, hogy mik szeretnétek lenni. De azért tenni is kell, magától nem fog megvalósulni. Nem lehet hinni a hazugságoknak, a celebek üres világa nem példakép a számotokra. Előttetek példaként azok álljanak, akiknek a neve a tablókon fel van sorolva. Azok a diákok, akik valamikor iskolánkban végeztek és ma a világban a Harvardtól kezdve Tokióig mindenhol megtalálhatóak, egyetemi oktatók, kutatók, mérnökök, orvosok, lelkészek, boldog családapák és családanyák, és akikre mi itt nagyon büszkék vagyunk - fogalmazott az igazgató.
A gimnázium életében jelentős újítások történtek a nyáron. Digitális táblákat szereltek fel a tantermekbe, továbbá bevezették a digitális naplót is, így a szülők otthon is pontosan nyomon követhetik a házi feladatokat, a tanagyagokat, a jegyeket illetve gyermekük órai jelenlétét is.
Az ünnepi tanévnyitó végén a legkisebbek letették esküjüket, miszerint életüket Istennek, hazának, tudománynak szentelik.
Végül Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke is köszöntötte az ünnepi tanévnyitó istentisztelet résztvevőit.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!