Változások szeptember elsejétől az álláskeresési ellátásokkal kapcsolatban és a közfoglalkoztatás támogatásában


2011-09-01 16:20:53  | cikk: Tóth Tamara  | 


Szeptember elsejétől a foglalkoztatási rendszerben és a szociális támogatási rendszerben több változás is életbe lép. A módosításokról, az álláskeresési ellátások megállapításának, folyósításának feltételeiről, valamint az álláskeresőként történő nyilvántartásba vétel módjának változásairól Bocskay Gyöngyi, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Pápai Kirendeltségének vezetője nyilatkozott portálunknak.
- Az álláskeresési járadékra az a nyilvántartott álláskereső jogosult, aki az álláskeresővé válását megelőző 5 éven belül rendelkezik legalább 360 nap jogosultsági idővel, munkát akar és tud vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre és a munkaügyi kirendeltség sem tud számára megfelelő munkát ajánlani. Az álláskeresési járadék folyósításának időtartama minimum 36, maximum 90 nap lesz. Minden tíz nap jogosultsági idő egy nap járadékfolyósítási időnek felel meg  - mondta Bocskay Gyöngyi.
Újabb változás, hogy szeptember elsejétől az álláskeresési járadék összege a járadék iránti kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedévben elért átlag járulékalapok 60 százaléka, maximum a jogosultság kezdő napján hatályos legkisebb munkabérnek megfelelő összeg lesz. A járadék összegének kiszámítási módja nem változik. Röviden: az álláskeresési járadék maximuma a kérelem időpontjában hatályos minimálbér összege lehet, a folyósítás teljes időtartamára.  
- Szeptember elsejétől a munkaügyi kirendeltség nyugdíj előtti álláskeresési segélyt tud folyósítani azoknak az álláskeresőknek, akinek maximum 5 éve hiányzik a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, illetve legalább 90 napig részesült álláskeresési járadékban és a járadék folyósítási idejének kimerítését követő három éven belül betölti a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, továbbá rendelkeznek az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel. Mértéke a minimálbér 40 %-a, és a nyugdíjjogosultság megszerzéséig tart. Megállapításához szükségünk van a nyugdíjfolyósító igazgatóság által kiadott nyomtatványra, amelyben az összeszámolt szolgálati időt és mennyiben van a korkedvezményes időt is igazolja - hívta fel a figyelmet Bocskay Gyöngyi. 
Azt is megtudtuk Bocskay Gyöngyitől, hogy mivel ösztönzik az álláskeresőket a mielőbbi elhelyezkedésre.
- Ha az álláskeresési járadékban részesülő személy határozatlan időtartamú, legalább napi négy óra időtartamú munkaviszonyt létesít a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően, a folyósítási időből még hátra lévő időre járó járadék nyolcvan százalékát egy összegben kifizeti a kirendeltség az ügyfél kérelmére, feltéve, ha a kifizetés előzőekben meghatározott napjáig folyamatosan munkaviszonyban áll és a munkaviszony fennállását a munkaadó igazolja. Nem fizethető ki a fennmaradó összeg abban az esetben, ha ugyanazzal a munkaadóval létesít munkaviszonyt, amelynél az álláskeresési járadék megállapítását megelőzően munkaviszonyban állt. Érdemes néhány szót ejteni az átmeneti szabályokról is. A 2011. augusztus 31-én folyósított, illetve szünetelő álláskeresési járadékot, álláskeresési segélyt a megállapítása idején hatályos szabályok szerint folyósítjuk tovább. Az új szabályokat a 2011. szeptember 1-jét követően benyújtott kérelmekre kell alkalmazni. A hatályba lépést megelőzően, álláskeresési járadék, valamint álláskeresési segély megállapítása iránt benyújtott kérelmeket a kérelem benyújtásának időpontjában hatályos szabályok szerint bíráljuk el - összegezte a kirendeltség vezető a legfontosabb változásokat. 
Több a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabályváltozásról is szólt. Többek között elmondta, hogy szeptember elsejétől az eddig bérpótló juttatásként ismert ellátás helyébe lép a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (továbbiakban: FHT), mely szigorú feltételek mellett adható. Az ellátás folyamatos lesz, összege változatlan 28.500 forint.  A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultságot az illetékes önkormányzatok évente felülvizsgálják. 2011. december 31. után csak annak a személynek lesz folyósítható az ellátás, aki a jogosultság felülvizsgálatát megelőző egy évben legalább 30 nap munkaviszonyt tud igazolni, vagy úgy, hogy közfoglalkoztatásban vesz részt, vagy pedig az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedik el. A foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő személy a munkaügyi szervezettel köteles együttműködni, és a felajánlott munkalehetőséget az iskolai végzettség és szakképzettség figyelembevétele nélkül köteles elfogadni.
- A közfoglalkoztatás során nagyon fontos ez a célcsoport, mivel a közfoglalkoztatottak többsége a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő ügyfeleink közül kerül ki. Ez azt jelenti, hogy szeptember elsejétől is részt vehetnek a rövid- és hosszabb időtartamú, továbbá az országos közfoglalkoztatásban is. A rövid időtartamú közfoglalkoztatás esetében napi négy órában történik a foglalkoztatásuk. A munkaügy 1-4 hónapra vállalja a bér+járulékok 95 százalékos támogatását, emellett még 5 százalékos költségtérítést is.          
A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásban minden regisztrált álláskereső részt vehet, nem csak az FHT- ban részesülők, napi 6-8 órás munkaidőben, 2-12 hónapig terjedő foglalkoztatásban. A munkaadó támogatása a bér+járulékok 70-100 %-os mértéke, és a közvetlen költségekre 20 százalékot tudunk biztosítani. 
- Az Országos Közfoglalkoztatási programban szintén részt vehetnek a regisztrált álláskeresők  és a foglakoztatást helyettesítő támogatásban részesülők - ismertette az ősztől életbe lépő változást Bocskay Gyöngyi. Az országos közfoglalkoztatási támogatásra pályázók köre bővül. Mértéke 100 %-os bér+járulék és 20 % eszköz/ költségtámogatás. A pályázat központi elbírálás alapján kerül  elfogadásra, míg a rövid- és hosszabb időtartamú támogatások kérelemre indulnak, és helyi hatáskörben kerülnek elbírálásra,  odaítélésre.
- A közfoglalkoztatási bér is változik szeptember elsejétől. A teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások számára, akik nem rendelkeznek szakképzettséggel, vagy középfokú iskolai végzettséggel, a közfoglalkoztatási bér 57.000,- Ft/hó, a szakképzettek és középfokú iskolai végzettségűek  garantált közfoglalkoztatási bére pedig 78.000,- Ft lesz havonta. Teljesítménybérezésnél teljes munkaidőben és a teljesítménykövetelmények száz százalékos teljesítése esetén a közfoglalkoztatás kötelező legkisebb összege 57.000,- Ft – tudtuk meg a vezetőtől.  
A foglalkoztatáspolitikai változások az álláskeresési aktivitást kívánják növelni. Az alacsony foglalkoztatási szint, az adó- és járulékbevétel kiesés, továbbá az értéket nem teremtő kifizetett segélyek, támogatások államháztartásra és az államadósságra gyakorolt negatív hatása miatt meg kell teremteni az aktív korú, munkaképes, az elsődleges munkaerőpiacról kiszorult munkavállalók (köz) foglalkoztatásának lehetőségét és a szociális ellátások rendszerét oly módon kell átalakítani, hogy az ösztönözzön a munkavállalásra - olvasható a Nemzeti Munka Tervben.
Portálunkon a második hete jelenítteti meg a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Pápai Kirendeltsége az állásajánlatait. Aki keres, az talál, tartja a közmondás, ezt igazolja a KSH legfrissebb kimutatása az országos munkanélküliségi rátával kapcsolatban, illetve a helyi Munkaügyi Kirendeltség adatai is.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!