Vadai Ágnes: Az Orbán-kormány gazdaság-és társadalompolitikája megbukott


2011-08-28 18:02:34  | cikk: mo  | 


Vadai Ágnes: Az Orbán-kormány gazdaság-és társadalompolitikája megbukott  főképe
Dr. Vadai Ágnes, a Magyar Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke látogatott tegnap Pápára. Sajtótájékoztatóját követően részt vett az MSZP-Demokratikus Koalíció Platform megyei tagjainak zártkörű találkozóján.
Vadai Ágnes Pápán tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az elmúlt időszakban világossá vált, hogy az Orbán-kormány gazdaság-és társadalompolitikája megbukott. Éppen ezért a szocialista pártnak egy hiteles, vállalható és megvalósítható programmal kell kiállnia – vallja Vadai Ágnes.
-    A megvalósíthatóság jelentőségét ma már minden választópolgár láthatja, hiszen abban a nyolc évben, amikor az MSZP kormányzott, az akkor ellenzékben lévő Fidesz-KDNP pártszövetség ígéreteket tett különböző társadalmi csoportoknak, majd az állampolgárok azt tapasztalták, hogy kormányra kerülésük után nemhogy megvalósították volna ezeket az ígéreteket, hanem lehetőség szerint mindent megpróbáltak elvenni az emberektől. Még akkor is, ha ezt történetesen bankadó vagy távközlési adó formájában vetették ki, mert ennek az árát végül az állampolgároknak kell megfizetni – fogalmazott Vadai.
A Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke bírálta az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését, majd hozzátette, jelenleg egy tehetetlenül sodródó kormányt látunk, amelynek halvány fogalma sincs arról, hogy mit csináljon a saját maga okozta problémákkal.
- Erre a legjobb példa ez az otthonvédelmi monitoring bizottság. Már Murphy óta tudjuk, hogy ha valaki nem tud megoldani egy problémát, akkor a legegyszerűbb erre egy bizottságot felállítani. A devizahitelesek számára nem egy bizottság felállítása nyújt segítséget, hanem egy hiteles, kiszámítható gazdaságpolitika, egy hiteles és kiszámítható gazdasági környezet, ahol nem öt percenként változtatják meg a szabályokat, ahova érdemes lesz befektetni és ahol hosszabb távon gondolkodnak majd a hazai és a külföldi befektetők. És akkor lehet majd például a svájci frank árfolyamot stabilizálni.
Nemrég látott napvilágot az a hír, hogy a honvédelmi tárca közel 1000 főt kíván megszabadítani a honvédségtől – jegyezte meg Vadai Ágnes, majd elmondta:
- Nagyon szépen fogalmaztak, mert azt mondták, hogy vagy nyugdíjba helyezik őket vagy a közigazgatás más területére irányítják vagy – és ez volt a legcinikusabb mondat – a munkaerő-piacra fogják ezeket az embereket átirányítani. Az első, hogy nyugdíjba helyezik azokat, akik 25 év szolgálati viszonnyal rendelkeznek, az ellentmond annak a kormányzati politikának, miszerint mindenkinek addig kell dolgozni, ameddig csak tud. A második, hogy átirányítják őket a közigazgatás más területeire, az egyszerűen lehetetlen, egyrészt azért, mert nincsen hely, másrészt, aki katonának esküdött fel és a honvédségben élt, vele nyilvánvalóan bonyolult lesz dolgozni például a vidékfejlesztési minisztériumban. A harmadik pedig, hogy a szabad munkaerő-piacra irányítják őket. Erről azt gondolom, hogy aki katona, annak nagyon nehéz lesz munkát találni, hiszen egy speciális közfeladatot látott el, úgy gondolta, hogy egy életen át fogja szolgálni a hazáját. Márpedig azt pontosan látjuk, hogy a szabad munkaerő-piacon bárkinek nagyon nehéz elhelyezkedni. Ami a Magyar Honvédségben történik, az maga a tragédia – tette hozzá a bizottsági elnök.
Vadai Ágnes feltételezése szerint a létszámleépítés oka az, hogy a kormány megtudta, hogy mekkora költségvetésből gazdálkodhat a honvédség. E tettével azonban a működésképtelenség határára sodorja azt – fogalmazott Vadai.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!