Vízosztás, megnövekedett esetszám a mentőknél - holnap jöhet enyhülés


2011-08-26 10:37:32  | cikk: mo  | 


Vízosztás, megnövekedett esetszám a mentőknél - holnap jöhet enyhülés  főképe
Megdőlt melegrekordok, megnőtt vízfogyasztás, balesetek - ez jellemezte az elmúlt napok kánikulai időjárását. A harmadfokú hőségriasztást szerdán rendelte el a megbízott országos tisztifőorvos. A városban megtették a megfelelő óvintézkedéseket, a belváros utcáit folyamatosan locsolták a tűzoltók. Csillag István megbízott tűzoltóparancsnok tájékoztatása szerint naponta két alkalommal járták a főbb közlekedési útvonalakat, a frekventált városrészeket. A parancsnok kérdésünkre elmondta, egy alkalommal 15 köbméter vizet locsolnak az utakra. Csillag István hozzátette, kivonulásaik száma nem nőtt. 
A pápai mentőállomáson már nem volt ilyen nyugalmas a helyzet. A több napig tartó kánikula ugyanis megviseli az emberi szervezetet, nemcsak a szív-és érrendszeri betegségben szenvedőket, az időseket és a gyermekeket, hanem a fiatalokat is. Kürti József mentőállomás-vezető érdeklődésünkre elmondta, mint minden szélsőséges időjárási helyzetben, most is nőtt a kivonulások száma az állomáson, főként epilepsziás betegekhez riasztották a mentőket. Körülbelül egyötödével többször, mint az év egyéb időszakában. Kürti József elmondta azt is, két nagyon súlyos esethez vonultak ki a mentők, mindkét esetben hőgutát szenvedett beteget kellett ellátni. A betegek hőmérséklete 40 fok fölé kúszott, mindkét beteget az intenzív osztályra szállították. 
A napok óta tartó hőségben a vízfogyasztás is megnőtt városunkban. Az áruházláncok több ásványvizet adnak el, mint az év egyéb időszakaiban, és a vezetékes vízből is többet fogyasztanak az emberek. A Pápa Vízmű Zrt. tájékoztatása szerint az elmúlt néhány napban 20 százalékkal nőtt a tapolcafői vízbázis fogyasztása.A Vízmű keddtől vizet oszt az áruház előtt és újra működik a párakapu is. Rendkívül sikeres a vízosztás, a vállalat tájékoztatása szerint rengetegen igénybe veszik a szolgáltatást, és nagy sikert aratott a párakapu valamint a felfrissülést nyújtó ivókút a Fő téren. A vízosztásra nagy szükség is van, hiszen az elmúlt napokban a legmelegebb a belvárosban és a lakótelepeken volt, itt a beton miatt akár 4-5 fokkal is magasabb értékeket mérhetünk. A Vízmű munkatársai még szombaton is kínálják a frissítő pápai vizet az áruház előtt, reggel 9-től délután 13 óráig.
A hőmérséklet maximumai az utóbbi pár napban megközelítették a 40 fokot. Az előrejelzések szerint ma este még nagyon meleg lesz, 24-30 fokra hűl a levegő. A felfrissülést nyújtó hidegfront szombaton érkezik meg, amely várhatóan zárporral, zivatarral és körülbelül 5-10 fokos lehűléssel jár majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!