Mától harmadfokú riasztás van érvényben - a kánikula még csak most jön


2011-08-24 07:30:26  | cikk: mo  | 


Mától harmadfokú riasztás van érvényben - a kánikula még csak most jön főképe
A naptár szerint nemsokára beköszönt az ősz, időjárásunkat azonban igen meleg, kánikulai hőmérsékletek jellemzik a héten. A megbízott országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján mától harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére. Az előrejelzések szerint holnaptól már 27 fok felett lesz a napi középhőmérséklet, ami azt is jelenti, hogy éjszakára sem kúszik húsz fok alá a hőmérő higanyszála. A legmelegebb a belvárosban és a lakótelepeken lesz, hiszen itt a beton miatt akár 4-5 fokkal is magasabb értékeket mérhetünk. A hőség csütörtökön és pénteken fog tetőzni. A hőmérséklet maximuma mindkét napon megközelíti a 40 fokot. A hőhullám vége egyelőre nem látható pontosan, így szükség lehet a hőségriasztás meghosszabbítására is.

A belváros utcáit folyamatosan locsolják a tűzoltók, a vízosztás tegnap délelőtt óta zajlik az áruház előtt és működik a párakapu is, melyet a járókelők előszeretettel ki is használnak. Nem árt tudni, hogy a hőségben a tűző napon fizikai munkát végzőknek biztosított védőitalra szigorú szabályok vonatkoznak: legalább félóránként, lehetőleg 14-16 fokos ivóvizet kell biztosítani a szabadban dolgozóknak. Harmadfokú hőségriadó esetén mindenképpen biztosítani kell számukra óránként legalább 15, de akár 30 perces pihenőidőt árnyékos helyen, és ahol lehet, arc és kézmosási lehetőséget is.

Aki nem dolgozik, az is igyekezzen néhány biztonsági intézkedés betartásával megóvni magát a hőség ártalmaitól. Napközben tartsa az ablakokat csukva, sötétítsen be és lehetőleg éjszaka szellőztessen. Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket, ha kell, még a világítást is. Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot. Tanácsos gyakran zuhanyozni, és remekül hűt a vizes borogatás. Ne feledjük, hogy a hőség mellett a napsugárzás is rendkívül erős lehet a következő napokban. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon megfelelő óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával! Vegyék igénybe a légkondicionált helyiségeket, hiszen ezt harmadfokú hőségriadó esetén bármikor megtehetik.
Mindig tartsuk szem előtt, hogy bárkinek okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, rosszullétet a kánikula, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a csecsemők és a fiatal kisgyermekek, a 65 évnél idősebbek, a fogyatékosok, a szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők.

Képek:

nincsenek képek

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:
augusztus 24., szerda: hajnalban: 16, 21 napközben: 34, 38
augusztus 25., csütörtök hajnalban: 17, 22 napközben: 34, 38
augusztus 26., péntek: hajnalban: 18, 23 napközben: 34, 39
augusztus 27., szombat: hajnalban: 18, 23 napközben: 34, 37
augusztus 28., vasárnap: hajnalban: 17, 22 napközben: 30, 35

(www.antsz.hu)

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!