Mától osztják: öt százalékkal drágultak a tankönyvek


2011-08-22 16:10:55  | cikk: mo  | 


Mától osztják: öt százalékkal drágultak a tankönyvek  főképe
Augusztus közepén már több pápai oktatási intézménybe megérkeztek a tankönyvek. Az iskolákban mától osztják a tananyagot az egyes évfolyamokon, de van olyan intézmény, ahol a 2011/2012. tanév első napján kapják kézhez a könyveket a diákok. Egyes iskolák szerint azonban szerencsés a nyári szünet utolsó napjaira hagyni a tankönyvosztást, hiszen a szülők és a gyerekek így ismerkedhetnek a tananyaggal.
A tankönyvcsomagok átlagosan 5 százalékkal drágultak, a legtöbbet az idegen nyelvi könyvekért kell fizetni – tudtuk meg Vékony Judittól, a Türr István Gimnázium könyvtárosától. A középiskolások komplett tankönyvcsomagjának ára egy 9. évfolyamos esetében 30 ezer forint felett is lehet, míg a végzősök járnak a legjobban, hiszen nekik már kevesebb tankönyvre van szükségük, az ő csomagjuk 6–7 ezer forintba kerül.
Az általános iskolai tankönyvcsomagokért 7-15 ezer forintot kell fizetni, az összeget főként a nyelvkönyvek módosíthatják. A tankönyvek árai széles skálán mozognak, Vékony Judit szerint éppúgy megtalálható az 1000 forint alatti kiadvány, mint a 3000 forintos tankönyv.
A gimnázium könyvtárosa elmondta, nagy segítség a szülőknek az az egyre népszerűbb gyakorlat, hogy a diákok odaajándékozzák tankönyveiket az iskolának. Ez is gyarapítja az ún. ingyen tankönyves bázist, amely már közel 1500 kötetet számlál. Az ingyenes tankönyvbázis köteteit azok a tanulók kapják meg kölcsönzésre, amelyek jogosultak ingyenes tankönyvcsomagra. A jogszabályok szerint ingyenes tankönyvellátásra a három- vagy többgyermekes családok, a gyermekvédelmi támogatásban részesülők illetve a tartósan beteg gyermeket nevelő szülők jogosultak – tájékoztatott Vékony Judit.
A könyvtáros elmondta, idén sem érkezett meg határidőre minden kiadvány, főként munkafüzetek hiányoznak a komplett csomagokból. Vékony Judit hozzátette, a meg nem érkezett tankönyveket szeptember elején vehetik át a gyermekek, így hiányuk az oktatást nem veszélyezteti.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!