Narancssárga riasztás a hőség miatt - a hét közepén még melegebb lesz


2011-08-22 12:12:26  | cikk: mo  | 


Narancssárga riasztás a hőség miatt - a hét közepén még melegebb lesz főképe
A hőség miatt narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Dunántúl egész területére. A veszélyjelzés térségünket is érinti. A riasztást azért adták, mivel az érintett területeken a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakulhat. A veszélyjelzést az is indokolta, hogy a hétfő késő délutáni, esti órákban az északi határvidékre egy-egy viharos széllökéssel (>60 km/h) kísért zivatar besodródása sem zárható ki. 

Az OMSZ előrejelzése szerint nagyrészt derült, száraz idő várható, csak késő délutántól az északkeleti határvidékre sodródhat be egy-egy zápor, zivatar. A Kisalföld környékén megélénkül a déli szél, másutt többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. Zivatar környékén viharos széllökés is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 34 között várható. Késő estére 20, 25 fok közé hűl a levegő.
A hőség a hét további napjain tetőzik. A napi középhőmérséklet a hét közepén elérheti a 27 fokot is. Van rá esély, hogy megdőlnek a napi melegrekordok.

A Polgári Védelem pápai kirendeltsége egyelőre még nem rendelt el védelmi intézkedéseket, de a hőség idejére vonatkozó tanácsokat ajánlatos betartani. A Pápai Vízmű Zrt. holnap 11 órától újra vízosztást szervez a Kossuth utcán, a korábban megszokott helyen, az áruház előtt. A Vízmű tájékoztatása szerint a párakapu holnaptól újra üzemnel és a Fő téren felállított ivókútnál is firssíthetik magukat a járókelők. A Kossuth utcai vízosztás keddtől péntekig, 11-15 óráig tart, szombaton 9-13 óráig kínálják vízzel a járókelőket. Az osztás időpontján kívül is lehet majd vizet engedni, hiszen a szakemberek ezúttal egy csapot szerelnek az áruház előtti sátor alá.

Képek:

nincsenek képek

HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE

A kánikulában igyanak megfelelő ásványi anyag tartalommal rendelkező folyadékot. Napi 2-3 liter víz fogyasztása ajánlott.
Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában!Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is! Alkalmazzunk mentolos törlőkendőt arcunk, karjaink felfrissítésére.
Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást!Lehetőleg éjjel szellőztessünk!
Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!Ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak.
Korlátozza a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig)! Árnyékos helyen próbáljon pihenni napközben! Ha túl sokáig tartózkodott szabadban, akkor próbáljon legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezet lehűl, és ismét visszatérhet a kánikulába.
Csökkentse a fizikai munkavégzést! Ne ilyenkor végezze a nagytakarítást, ablakmosást! Csak az esti órákban kezdje el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!
Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz – ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől!


Polgári Védelmi Kirendeltség

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!