Bőrtestek, bőrportrék. Bőrbe álmodott világ


2011-08-18 19:52:19  | cikk: mo  | 


Bőrtestek, bőrportrék. Bőrbe álmodott világ főképe
Különleges tárlatnak ad otthont a Somogyi József Galéria ma délutántól. Vallás, magyarságtudat, érzékiség, nonfiguratív művészet, portrék és erotika egy helyen megtalálható, ám nem szokványos módon. Zajácz Tamás Bőrbe álmodott világ című tárlata mindezt egy csodálatos, élő anyag, a bőr segítségével jeleníti meg.
Ahogy a tárlat nem nevezhető szokványosnak, úgy a kiállításmegnyitó sem volt hagyományos. Dr. Áldozó Tamás köszöntőjét követően a bőrműves játékra invitálta a művészetkedvelőket. Mivel Zajácz Tamás azt vallja, mindent meg kell fogni, meg kell tapintani, ezért találós kérdésére is érzékszerveink használata nyomán derülhetett csak fény: egy lefüggönyzött paraván mögötti alkotást kellett megnevezni, a kitűnő tapintással rendelkező nyertes pedig egy értékes Zajácz-alkotást vihetett haza. Az interaktív tárlatmegnyitón dr. Hermann István, a Jókai Mór Város Könyvtár igazgatója az alkotóval közösen ajánlotta az iparművészeti különlegességeket a megjelentek figyelmébe.

Zajácz Tamás 1952-ben született Nyíregyházán. A bőrművességgel főiskolai tanulmányai alatt ismerkedett meg. A ’80-as évek óta rendszeresen kiállít hazai és külföldi galériákban, részt vesz nemzetközi képző- és iparművészeti bemutatókon.
A technika csak egy eszköz, a lényeg a bőr, mely lehet vékony és puha, vagy éppen merev és vastag – vallja az alkotó. A bőrképein az ember és a természet valamint e kettő kapcsolata jelenik meg leggyakrabban. Ezenkívül a női test, az érzékiség foglalkoztatja a különös iparművészeti technika művelőjét. Zajácz Tamásnak alkalma nyílt néhány ismert színésznő arcképét, vagy éppen testét „bőrbe foglalni”. Így jelenhetett meg a pápai tárlaton például Gregor Bernadett testplasztikája. Zajácz Tamás több ezer alkotást tudhat maga mögött.

A Tiszaújvárosban élő bőrműves, Zajácz Tamás tárlata október 2-ig tekinthető meg a Somogyi József Galériában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!