Támogatta a város a Kálvária-temető kerítésének felújítását


2011-08-18 12:26:10  | cikk: mo  | 


Támogatta a város a Kálvária-temető kerítésének felújítását  főképe
1.680.000 forinttal támogatja Pápa Város Önkormányzata a Kálvária Római Katolikus Plébániát. Az erről szóló szerződést ma délelőtt írta alá Unger Tamás alpolgármester és dr. Mail József apát-plébános. A plébánia az összeget nagyobb részben a Kálvária-temető kerítésének felújítására valamint kisebb részben egy rendezvény finanszírozására fordította. 

Unger Tamás a szerződés aláírásának apropóján szervezett sajtótájékoztatón elmondta, fontos számukra, hogy a – bár katolikus fenntartásban lévő, mégis  a temetkezések szempontjából minden pápait érintő – temető megfelelő állapotban legyen, egyre szebbé váljon. Ezért is támogatta az önkormányzat a közel 300 méteres kerítés egy részének felújítását. 

A 300 éves temetőben 3000 sírhely található – fogalmazott dr. Mail József. Többek között 1848-as hősök, világháborús katonák, '56-os halottak, szerzetesrendek tagjai valamint Pápán élt történelmi személyiségek nyugszanak a Kálvária-temetőben. A katolikus egyházközség a millenium évében 30 millió forintot költött a kálváriaegyüttes és a templom felújítására. A rekonstrukciót az önkormányzat is támogatta.
A temető felújítása 1990-től folyamatosan zajlik. Az apát-plébános elmondta azt is, a temetőkerítés egyik oldala műemlékjellegű téglakerítés. Ezért ennek felújítása 10 méterenként 1.000.000 forintba kerül. A kerítés teljes hosszából 250 méter már elkészült, melynek utolsó 30 méterét a város által biztosított összegből finanszírozták. Dr. Mail József hozzátette, a fennmaradó 50 métert várhatóan tavasszal fejezik be, melynek költségeit a sírhelymegváltásokból, a temető fenntartási költségeiből illetve a hívek adományaiból fedezik.   

Pápa Város Önkormányzata kisebb mértékben támogatta az augusztus 16-án kezdődött madridi Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó magyarországi akcióját, melynek keretében Pápán – kedden és szerdán – önkéntesek invitálták közös imádságra, éneklésre a járókelőket, az evangelizáció jegyében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!