Pedagógusképzést segítő informatikai rendszer épült ki a Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézetében


2011-08-17 20:25:23  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Pedagógusképzést segítő informatikai rendszer épült ki a Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézetében főképe
A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának képzési helyén, a pápai Neveléstudományi Intézetben számos a pedagógusképzést segítő fejlesztés valósult meg a közelmúltban. Az intézményben található a Pedagógus Képzést Segítő Szolgáltató és Kutatóközpont (továbbiakban: PKSZK), melynek működését a „Közép-Dunántúli Régió pedagógusképzését segítő szolgáltató és kutatóhálózat kialakítása" című TÁMOP pályázati projekt keretében megvalósuló informatikai rendszer kiépítése is támogatja.
Az informatikai rendszer nemrég épült ki teljesen, erről ma délelőtt sajtótájékoztatón számolt be Győri Tamás József, informatikus, a projekt tanácsadója valamint Bognárné dr. Kocsis Judit, a projekt szakmai vezetője.
A projekt 2010. március elsején indult és 2011.augusztus 31-én fejeződik be. A projektgazda a Pannon Egyetem, konzorciumi partnerei a Dunaújvárosi Főiskola és a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola. Az elnyert támogatás összege mintegy 110 millió forint.
- A projektben 14 témát vállaltunk, melyből 9-et a Pannon Egyetem, 4-et a Dunaújvárosi Főiskola, egyet pedig a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola gondoz. A feladataink, vállalásaink között szerepel többek között egy Regionális Kutató és Szolgáltató Központ kialakítása Pápán, a Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézetében, illetve ennek a központnak a bekapcsolódása az országos hálózatba. Elkészült továbbá a központ minőségbiztosítási rendszere, megvalósult többek között a tananyagfejlesztésünk és több szakmai anyag is elkészült. Kidolgoztunk egy alternatív tantervet, amelyet a Pannon Egyetem tanárképző központjában már ki is próbáltunk. Az informatikai rendszer kiépítése is a PKSZK keretében valósul meg - ismertette a projekt fontosabb elemeit Bognárné dr. Kocsis Judit.
A projekt szakmai vezetője szerint az informatikai rendszer többek között a pedagógusok és a pedagógusképzésben résztvevő oktatók és hallgatók közötti együttműködés és kommunikáció erősítését szolgálja.
Az informatikai rendszer fő moduljait Győri Tamás József ismertette a sajtótájékoztatón. A fő komponenshez öt modul - a pedagógusképzésben résztvevő hallgatók és gyakorlati képzőhelyek párosítására alkalmas modul, a kutatómunkát támogató modul, a mentortanárok képzését támogató modul, az oktatók képzését támogató modul, valamint a távoktatást és módszertani megújulást támogató modul - kapcsolódik, melyek különböző funkciókat biztosítanak.
Az informatikus rövid előadásában a részkomponensek előnyeit és az általuk kínált lehetőségeket mutatta be részletesen.  A projekt tanácsadója szerint az egyik legfontosabb ezek közül a gyakorlóiskola hiánya miatt a gyakorlati képzőhelyek és hallgatók párosítására alkalmas modul. Mint mondta, az együttműködést elősegítve ez a lehetőség a régiónkban különösen fontos szerepet fog betölteni. A modulok szintén nagyon fontos eleme a véleményezési lehetőség biztosítása. A dinamikus portál a www.tanarkepzohalozat.hu címen érhető el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!