Hétvégén az államalapítást, hazánk egyik legrégebbi nemzeti ünnepét ünnepeljük


2011-08-17 15:31:30  | cikk: Tóth Tamara  | 


Augusztus 20-án első királyunkra, az alkotmányosságra, a jogállamiságra és az új kenyér napjára emlékezünk. A város az idei ünnepre különleges programmal készül. A Pápai Lokálpatrióta-kör Egyesület adományokból a Korona utcai körforgalomban a magyar államiság egyik jelképét, a Szent Koronát jelképező emlékművet állíttat a jeles alkalomra, melyet augusztus 20-án, 18 órakor a Himnusz eléneklése után avatnak fel a készítők és készíttetők. A Szent Korona Emlékmű márvány talapzata már a múlt hét csütörtökön a helyére került Járóka Attila kőfaragó és egyesületi tag munkájának köszönhetően.
A kovácsoltvas koronát Csiszár Gyula népi iparművész, az egyesület pártoló tagja már elkészítette, de csak augusztus 19-én kerül végleges helyére. A kovácsmester kérdésünkre elmondta, több mint egy hónapot dolgozott a koronán, amely az eredeti korona, teljesen élethű, kétszeresére felnagyított másolata. A sötétszürke vason jól kivehetőek a Szent Koronára jellemző apostolok, arkangyalok és mártírok képei valamint a központi panelen található 12 igazgyöngy mása és a Krisztus tanítványait jelképező 72 gyöngyszem is megtalálható az ívelt lemezeken.
- A 400 mm átmérőjű, 30 kg súlyú vaskorona a mostani elvárásoknak megfelelően lett felület kezelve, tűzihorganyzással készült és Tapolcán a kültéri festékszínt ráégették a szakemberek - ismertette a részleteket a kovácsmester, aki munkájával támogatta az egyesület célkitűzését. 
Csiszár Gyula úgy véli, nem volt nehéz munka, de szó szerint megkoronázza eddigi alkotótevékenységét az elkészült mű. A népi ipaművész jelenleg a Budai Várban a Mesterek Ünnepére készül, műhelyszíneit ezekben a percekben rendezi be, de mint mondta, az ünnepségre mindenképpen hazajön. 
Az emlékmű avatását követően a Pápai Fúvósok Egyesülete Toborzóval invitálja az ünneplőket az Erzsébet ligethez, ahol dr. Hermann István önkormányzati képviselő mond beszédet. Az emlékezés a hagyományoknak megfelelően műsorral folytatódik, amely idén a Kéztől kézig címet viseli. Az állami ünnep 20 órakor az Országzászló Emlékmű koszorúzásával és a Szózat hangjaival zárul az Erzsébet liget Török Bálint utcai bejáratánál. A szervező Jókai Mór Művelődési Központ minden kedves érdeklődőt szeretettel vár az államalapítás ünnepére.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!