Egy vélhetően 12-13 éves, 17. századi kislány maradványai kerültek elő gróf Esterházy Károly szobra előtt


2011-08-16 17:18:13  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Egy vélhetően 12-13 éves, 17. századi kislány maradványai kerültek elő gróf Esterházy Károly szobra előtt főképe
A kiszámíthatatlan időjárás ellenére jól haladnak a régészek a munkával a Fő téren, bár az augusztus 20-i határidőt biztosan nem tudják már tartani - erről dr. Mordovin Maxim, az ásatásvezető régész és Kolláth Ágnes, helyettes régész adott tájékoztatást portálunknak.
A Fő téri húsbolt előtti szakaszon összesen hat szelvény van nyitva és a dokumentálást követően előrajzolódott rengeteg új cölöplyuk illetve kisebb karóhely, amely a kevésbé időtálló Árpád-kori felépítmények nyomait jelzi. Most ezekben keresik a régészek a rendszert, de úgy tűnik, hogy a már korábban megtalált kemencéknek voltak kisebb építményei, kerítései, és fölöttük tetőszerkezetek az eső ellen. A külső kemencék mellett gazdasági épületek, lakóépületek kerültek elő az Árpád-korból, ezek az objektumok jobb állapotban vannak, mint amilyenben elő szoktak kerülni - derült ki Kolláth Ágnes összegzéséből.
- A kis karónyomok, amik itt láthatóak, az Alföldön például teljesen el szoktak tűnni, mert ott másmilyen a talaj - tudtuk meg az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének doktori ösztöndíjasától.
A régészek a középkori templom körítő falának kutatása közben Esterházy Károly szobra előtt egy nagyon jó állapotban lévő leletre, feltehetően egy a 17. század elejéről származó gyermek maradványaira bukkantak.
- A 12-13 éves kislánynak először a koponyája került elő. Ahogy kezdtük kibontani, kiderült, hogy a koporsó fája is megmaradt, melybe rézfejű vasszegekkel különböző mintákat, motívumokat ütöttek. Tovább haladva megtaláltuk a fekete koporsóbélés-szövetet, valamint a kislánynak fémszálakkal átszőtt selyem mellénye is megmaradt, amely elől fűzős, oldalt kapcsos, ujjatlan kis ruha. A mellény két oldalára fémszállal virágmotívumot hímeztek - mondta Kolláth Ágnes.
Az, hogy ilyen jó állapotban megmaradt a közel négyszáz éves kislány, a koporsó fájának köszönhető - tette hozzá dr. Mordovin Maxim, aki szerint maga a kislány ruhája arra utal, hogy nem akárkit temettek el, valószínűleg egy vagyonos polgár gyermekéről beszélhetünk.
A közműnyomvonallal gyakorlatilag végeztek a régészek, a dokumentáció befejezése után át is adják a héten a terepet a Boroszlán Zrt. munkatársainak, akik visszatemetik a megmaradt tanúfalakat.  A közműnyomvonal tehát az ásatásvezető régész szerint 90 százalékban kész van, innentől kezdve teljes gőzzel a Griff Szálló előtti területre fognak koncentrálni.
- Ami érdekesség még, hogy megtaláltuk a középkori templomhoz tartozó körítő fal árkát is, amely megelőzte a falat. A kőfal is megvan, de eredetileg azt egy árok előzte meg, amely nagyobb területben ölelte körbe a templomot. Az árkon kívül is találtunk temetkezésre utaló nyomokat, jelenleg négy-öt ilyen sírt nyitottunk fel. Az árkon kívül a kereszteletlen illetve az öngyilkos vagy egyéb bűnös lelkű embereket szokták elföldelni a középkorban - mondta dr. Mordovin Maxim.
Most már szinte biztos, hogy augusztus 20-ig nem végeznek a régészek a Fő téren, erről az elmúlt napok esős időjárása gondoskodott. Jelenleg négy szelvényben áll a munka a sok csapadék miatt, egyik-másikban másfél méter magasan áll a víz.
- A tegnapi vihar miatt az egész nap a helyreállítással telik, megpróbáljuk eltakarítani az eső nyomait. Kétségbeejtő a helyzet, hiszen azt látjuk, hogy frissen tisztított metszeteink, felszíneink újra koszosak és sárosak - mondta az ásatásvezető régész.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!