Sokba kerülhet: most a legagresszívabb a parlagfű


2011-08-16 16:59:36  | cikk: mo  | 


Sokba kerülhet: most a legagresszívabb a parlagfű  főképe
A fűfélékre, gyomokra és parlagfűre allergiás betegek már bizonyára tapasztalták, hogy állapotuk július végén rosszabbra fordul és a kellemetlen tünetekkel járó allergiás állapot eltarthat egészen augusztus végéig, vagy akár tovább is. A gyomnövények közül talán legagresszívabb a parlagfű, amelynek növekedése júliusban a legintenzívebb, a virágpor szóródása pedig egész augusztusban zajlik.  Éppen ezért a gyomnövények (libatopfélék, fűfélék, üröm, útfüvek, boglárkafélék, pipitérfélék stb.) elleni védekezés nemcsak a növénytermesztők, hanem minden földhasználó és földtulajdonos – beleértve a kiskertek tulajdonosait is – kötelező feladata. A vonatkozó törvény szerint a parlagfű-mentesítést az ingatlantulajdonosok legkésőbb június 30-ig végezhették el büntetlenül. Ezt követően viszont az illetékes hatóság közérdekű védekezést (kényszerkaszálást) rendelhet el, amelynek költségei – és a kezelést követően megállapított növényvédelmi bírság – a tulajdonost, illetve a földhasználót terhelik.
Természetesen nem elég egyszer lekaszálni a parlagfüvet, a mentesítésről egészen a vegetációs időszak végéig gondoskodni kell. A gyomok esetében nincs határidő, itt folyamatos mentesítést kell végezni. Amennyiben az illetékes hatóság gyomnövénnyel borított területeket észlel, felszólító határozatot küld a tulajdonosnak, aki amennyiben kötelezettségének nem tesz eleget, bírság kiszabására is sor kerülhet. A bírságot területarányosan szabja ki a hatóság. Timáné Nagy Zita szerint a belterületi ingatlanok estében a 200 nm-es vagy annál nagyobb területek a legjellemzőbbek, itt a bírság akár 100 ezertől 750 ezer forintra is rúghat. A kiszabható bírság legfelső határa 5 millió forint. A költségek meg nem fizetésük esetén adók módjára behajthatók.
A gyomok tekintetében már májusban megindult a hatósági ellenőrzés, a parlagfű esetében a határidő előtt megfigyeléseket végeztek, az ellenőrzéseket azonban csak a június 30-i határidőt követően indították el. Belterületi ingatlanok esetében két környezetvédő előadó és a közterület-felügyelet munkatársai végzik a szemléket, egészen a vegetációs időszak végéig, akár novemberig. A külterületi ingatlanokat a csopaki Növény- és Talajvédelmi Szolgálat szakemberei felügyelik – tudtuk meg Timáné Nagy Zitától.
Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ingatlantulajdonosok nem figyelnek eléggé e kötelezettségükre, és a megindított eljárások során sem tesznek mindig eleget a gyom-és parlagfű-mentesítésnek. Mulasztásuk súlyát igazán a kiszabásra kerülő bírság és a közérdekű védekezés költségeinek megfizetésekor érzik, pedig a befizetendő összegből folyamatosan mentesíteni tudnák ingatlanjukat a növényi károsítóktól – fogalmazott a környezetvédelmi előadó.
Timáné Nagy Zita a hatósági ellenőrzések tapasztalatai kapcsán elmondta azt is, a parlagfüves területek száma csökken, hiszen ebben az évben parlagfűvel szennyezett területet nem találtak. Ellenben gyommal fertőzött területek esetében már 140 eljárást indított a hatóság. A környezetvédelmi előadó hozzátette, ezek nagy része hivatalból indított eljárás volt, de volt lakossági bejelentésre indított eljárás is.
Pápa Város Önkormányzata idén is kiemelt figyelmet fordít a gyomnövénnyel és parlagfűvel fertőzött területek felderítésére. A közterület-felügyelőkkel folyamatosan ellenőrzik az ingatlanok gyomfertőzöttségét. Ha gyomos ingatlant találnak, a fent ismertetett módon eljárást indítanak, parlagfűvel fertőzött terület esetén azonnal közérdekű védekezést rendelnek el, és növényvédelmi bírság kiszabását kezdeményezik – adott tájékoztatást a környezetvédelmi előadó.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!