A huszárszellem hajtotta őket - Pápai Hősök Napja 2011.


2011-08-14 19:09:56  | cikk: mo  | 


A huszárszellem hajtotta őket - Pápai Hősök Napja 2011. főképe
Pápa Város Önkormányzata, a Pápai Huszáregyesület és a Jókai Mór Művelődési Központ ma délelőtt tartotta emlékünnepségét a Pápai Hősök Napja alkalmából. Az első és második világháborús emlékműveknél szervezett megemlékezésre Pápa Város Fúvószenekara toborozta az emlékezőket. Dóczi Barna szavalatát követően az főhajtás szónoka – Bedők János hő. százados – hiteles forrásokat idézve emlékezett a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred tragédiába torkolló lovasrohamára. 1914. augusztus 17-én Gorodok Satanow mellett a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred áttörte az orosz vonalakat, s az ezred szinte teljesen megsemmisült. A Pápai Huszáregyesület alapító tagja úgy fogalmazott, a gorodoki őrülten bátor halálroham gyönyörű hadi teljesítményt képvisel, de harcászati siker nem volt.
- De vajon mi késztette, mi hajtotta őket, hogy azt az őrülten bátor huszárbravúrt véghezvigyék? Az a szellemiség, aminek birtokában voltak: a lovasszellem, a huszárszellem, amiből az energiát merítették. „Lovas szellemtől áthatott az az ember, aki a jóságos természet mellett bátor szívű. Aki lovát önmagánál is jobban szereti, ápolja. Az ilyen ember nem ismer nehézséget, eleme a támadás és még a hátrálásban csak is eszközt lát arra, hogy kedvezőbb viszonyok közt újra támadhasson.” Ez az, ami le van írva. De van egy másik is, amit úgy hívnak, hogy huszárszellem. Ennek alapja az elöljárókba vetett feltétlen bizalom, azoknak tisztelete és megbecsülése, a hozzájuk való ragaszkodás. Ez vonatkozik minden huszárra, tisztre, legénységre. Ez forrasztott össze tisztet, altisztet és huszárt egy családdá. Soha el nem múló tisztelettel hajtunk fejet a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred előtt, akik beírták dicsőséges nevüket az európai hadszínterek történetébe – fogalmazott Bedők János.
Az emlékbeszéd után Kossuth Gergő dalát követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit az első és második világháborús emlékműveknél.

A Pápai Hősök Napja bajtársi találkozóval folytatódott, ahol az idős veteránokat dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte. Az első bajtársi találkozók alkalmával 127 idős katona idézhette fel a világháború eseményeit, ma már csak 18 fő jelezte részvételét a mai eseményre. A megjelentek egy perces néma tiszteletadással emlékeztek az elmúlt néhány évben elhunyt bajtársakra.
A Pápa Város Önkormányzata biztosította ebéd mellett a Pápai Huszáregyesület zenekara szórakoztatta a bajtársi találkozó résztvevőit.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!