Az Esterházyak és az irodalom


2009-11-19 10:09:38  | cikk:  | 


Összejövetelt tartott a Várostörténeti Honismereti kör tegnap este a Várkastélyban. A kör vendége ezúttal egy magyar-történelem szakos középiskolai tanár volt, aki az Esterházyak és az irodalom kapcsolatáról beszélt hallgatóságának.

Stankovics Marianna előadásában szót ejtett Esterházy Lászlóról, aki 1652-ben, a török ellen vívott vezekényi csatában esett el. A pedagógus hozzátette, a vezekényi hőst Berzsenyi Dániel megörökítette herceg Esterházy Miklóshoz szóló költeményében. 

A példás Esterházyak közül nem maradhatott ki Esterházy Pál herceg sem, Stankovics Marianna előadásának gerincét Gyöngyösi István A kesergő nimfa című költeménye adta, melynek főszereplője a griffmadárként ábrázolt Esterházy Pál herceg.

Az Esterházyak sorát Esterházy Bálint zárta, aki Esterházy Antalnak, a kuruc seregek dunántúli főkapitányának unokája volt. Az előadó érdekességként hozzátette, Esterházy Bálint Franciaországba szakadt magyar volt, önéletírása irodalmi értékű, ám a mű teljes egészében csak francia nyelven olvasható. A pápaiak számára ez azért lehet érdekes, mert Esterházy Bálint a 18. században hazalátogatott Pápára. Stankovics Marianna szerint önéletírásában – több ízben – említést tesz a 18. századi pápai városképről és eseményekről.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!