A képviselők nyáron sem pihennek – ma délelőtt testületi ülés volt a Polgármesteri Hivatalban


2011-08-11 16:55:26  | cikk: Tóth Tamara  | 


A képviselők nyáron sem pihennek, hiszen ma délelőtt is testületi ülésen vettek részt a Tanácsteremben. Igaz, csak egy napirendi pont volt a vegyes ügyeken kívül, de több, a testületit megelőző bizottsági ülésekre jellemző kérdés merült fel a képviselők részéről, így kicsit hosszabbra nyúlt a döntéshozatal. 
Az első előterjesztés a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról és az ezzel kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 16/2010. (VII.8.) rendelet módosítására vonatkozott.Azért vált szükségessé az önkormányzati rendelet módosítása illetve kiegészítése, mert az egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási, fogyatékosságügyi és foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló 2010. évi CLXXI. törvény módosította a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) lakásfenntartási támogatásra és az aktív korúak ellátásra vonatkozó rendelkezéseit. Az új törvény 2011. szeptember 1. napján lép hatályba. A módosítás célja egyrészt a szociális gáz- és távhőtámogatás megszűnése okán ellátás nélkül maradó jogosultak befogadása a lakásfenntartási támogatás rendszerébe, másrészt a támogatás célzottságának és hatékonyságának növelése.
- A rendelet módosítását követően a lakásfenntartási támogatás tartalma is megváltozott. Korábban a lakásfenntartási költségek körében a szabály egy bizonyos költségfajtát ismert el, mint például a vízdíj, villanydíj, szemétdíj, és ha ezek a költségek a jövedelem egy bizonyos részét elérték, akkor lehetett a támogatást igénybe bevenni. Ez már régebben megváltozott az átlag négyzetméter árakból történő számolásra, mely irányelv szerint az átlagnégyzetmétert vetettük össze a jövedelemmel, abból pedig megállapítottuk, hogy jár-e a kérvényezőnek támogatás vagy nem. Ez most a törvényi előírásnak megfelelően teljesen megváltozott, aki korábban bérpótló juttatásra volt jogosult, a módosítást követően önkormányzati lakásfenntartási támogatásban részesíthető. Továbbá a törvénynek megfelelően a bérpótló támogatás elnevezése foglalkoztatást helyettesítő támogatásra módosult - összegezte röviden a módosításokat a polgármester.
A jogosultsági jövedelemhatárt a törvény az öregségi nyugdíjminimum 250%-ában határozza meg a korábbi 150% helyett, ugyanakkor eltörli a lakásfenntartási költségek jövedelmen belüli arányára vonatkozó előírást. A jövedelemszámítás alapja az egy főre jutó jövedelem helyett a háztartás fogyasztási szerkezetét jobban kifejező fogyasztási egység lesz. A támogatás célzottságának és hatékonyságának növelése érdekében a módosítás két további alapvető intézkedést vezet be: az egyik a támogatást igénylők vagyoni helyzetének vizsgálata, a másik pedig annak előírása, hogy a lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell nyújtani.
Jelenleg normatív lakásfenntartási támogatásban 680 háztartás részesül. Az eddig önkormányzati lakásfenntartási támogatásban és kiegészítő önkormányzati lakásfenntartási támogatásban részesülők – jelenleg 980 fő – az egy éves támogatási időszak lejárát követően normatív lakásfenntartási támogatásra szereznek jogosultságot. Emiatt, valamint a jövedelmi értékhatár felemelésével jelentősen növekszik a normatív lakásfenntartási támogatásban részesülők száma. A támogatás havi átlagos mértéke 4 500 forint, melynek 90 %-át a központi költségvetés biztosítja. Jelenleg az önkormányzat - rendelet alapján - kiegészítő és önálló lakásfenntartási támogatást is nyújt. Az Szt. 38. § (9) bekezdése értelmében 2011. szeptember 1. napjától az önkormányzat vagy normatív támogatás kiegészítéseként vagy önálló ellátásként nyújthatja a támogatást.
A második napirend alatt a vegyes ügyeket tárgyalták a képviselők. Korábban Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete egyetértett azzal, hogy a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő az új Széchenyi Terv keretében kiírt KDOP-5.2.1/C-11 Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése című felhívásra benyújtandó regionális pályázatban konzorciumi tagként részt vegyen, ezzel egyidejűleg döntött arról is, hogy a pályázat elnyerése esetén 21 millió Ft saját forrást biztosít. 
- A megyében a tapolcai, a pápai és a zirci kórház pályáz konzorciumban és a pályázat nyertessége esetén a városi kórház mintegy 150 millió forint támogatásban részesül. A támogatáshoz 21 millió forint önrészt rendelt hozzá az önkormányzat. Jelenleg az ápolási és a krónikus osztály egymás mögött helyezkedik el két épületben, ebből az összegből az egyik épületet lebontanánk és a helyére egy korszerűbb rehabilitációs részleget építenénk. A mai testületi ülésen felhatalmazást kaptam a képviselőktől, hogy eljárhassak ebben az ügyben - mondta dr. Áldozó Tamás. A vegyes ügyek során módosították a képviselők a „Pápa, Esterházy kastély parkja - Kastély szűk környezetének helyreállítása” címen benyújtandó pályázatot.
Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a 141/2011.(VII.7.) határozatával döntött a „Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” címen meghirdetett pályázati felhívásra a „Pápa, Esterházy kastély parkja - Kastély szűk környezetének helyreállítása” címen benyújtandó pályázatról. A pályázati kiírás Közreműködő Szervezetével - az Energia Központ Nonprofit Kt.-vel - 2011. július 29-én történt személyes egyeztetés eredményeként lehetőség nyílik arra, hogy a pályázatot megvalósításra adják be, mivel nem kell előkészítésre benyújtani a már építési engedéllyel rendelkező területet. 
A testületi zárt üléssel ért véget, több önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan - a régi Tüdőgondozó épületéről, a volt Húsgyár területének egy részéről, a Városgondnokság egykori Anna téri telephelyéről valamint a Fenyves utca végén található terület - értékesítéséről döntöttek a képviselők.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!