Munkácsy iskola - az állatorvosi ló esete


2011-08-10 18:21:03  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Munkácsy iskola - az állatorvosi ló esete főképe
A Munkácsy iskola felújítása olyan, mint az állatorvosi ló esete - mondta ma délelőtti látogatásán dr. Áldozó Tamás polgármester, aki megtekintette az oktatási intézmény felújítási munkálatait.
-Ami a magyar közbeszerzés és építőipari kivitelezés területén legrosszabb esetekben megtörténhet, az itt előfordult - fogalmazott a városvezető, hozzátéve - többek között most arról van szó, hogy a tervek szerint haladó felújítás olyan problémába ütközött, ami pótmunkákat tesz szükségessé. Az idei évtől érvényben lévő szabályozás szerint, ezeket a munkákat csak azután lehet elvégezni a projekt keretében, ha az irányító hatóság azt ellenőrizte és jóváhagyta.
Így például vannak olyan radiátorok, melyeket a kivitelezők leszereltek, mert lyukasak, ám az új radiátorokat csak akkor szerelhetik fel, ha a hatóság meggyőződött róla, hogy valóban cserére érett. De ugyanez érvényes az iskola régi épületrészének tetőjére is, hiszen a tetőszerkezetről kiderült, hogy egyes helyein a szerkezeti elemeket is ki kellene cserélni, de előbb az irányító hatóságnak ezt is jóvá kell hagynia. Az iskola bizonyos pontjain most ezekre a jóváhagyásokra várnak az építők, a többi területen azonban folyamtosan és ütemterv szerint halad a munka. A projekt végső befejezési határidejét és költségvetését mindez nem befolyásolja, hiszen mindkét területen vannak tartalékok.
-A szeptemberi tanévkezdésre nem fog elkészülni az épületszárny teljes felújítása, a régi tanári szoba helyén kialakított tanteremben és a fölötte lévő termekben illetve a tornateremben még szeptemberben is folynak majd a munkálatok, de a tanévkezdést ez nem fogja zavarni, hiszen az újonnan megépített épületszárny több tanteremmel bővítette a rendelkezésre álló helyiségek számát és a felújított épületszárny nagy részét is átadják - foglalta össze a polgármester, aki további türelmet kért a Munkácsyba járó diákoktól és szüleiktől.
A felújítás során felmerült - előre nem ismert - műszaki problémáktól eltekintve jó ütemben halad az építkezés - tudtuk meg Mészáros Csaba építésvezetőtől. A kivitelezést végző Munkácsy 2010 Konzorcium május elején - amikor az új épületszárny elkészült - kapta meg a munkaterületet.
-Néhány helyen más térszerkezetet kaptak a helyiségek, így válaszfalakat bontottunk el és építettünk újra, elbontottuk a teljes elektromossági rendszert és újat építettünk helyette, az épületgépészet is megújult, a fűtési rendszert pedig a szükséges helyeken javítjuk. Megtörtént a nyílászárók cseréje, megkezdődtek a hidegburkolások és folynak a festési munkálatok is - összegezte Mészáros Csaba. A hátralévő időben befejezik a festéseket, elkészítik a melegburkolatokat és a szerelvényezési munkálatokat. Az épület külső hőszigetelést kap, ezt követheti majd a színezés és az udvarrendezés. Mindeközben a Forfa épületben is dolgoznak a kivitelezők, itt mozgássérült vizesblokkot alakítanak ki és két rámpát építenek az épület akadálymentes megközelíthetőségének biztosítására.
A Forfa épületben tanévkezdésre befejeződnek a munkák, az intézmény főépületében pedig négy helyiség kivételével visszakapja az iskola a régi épületszárnyat. A 2011/2012-es tanév elején tehát - éppúgy mint tavaly - diákok és építők járnak majd a Munkácsy iskolába. A tervek szerint a felújítás várhatóan szeptemberben befejeződik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!