Gödöllő vendége volt az Esterházy-kastély


2011-08-09 16:15:09  | cikk: HuHa  | fotó: Gulyás Attila  | 


Gödöllő vendége volt az Esterházy-kastély főképe
Múlt hétvégén kezdődött és augusztus 14-ig tart a Barokk kastélynapok „Barokk hét a barokk évben” elnevezésű programsorozat Gödöllőn, a Grassalkovich-kastélyban, melyre díszvendégnek hívták meg a pápai Esterházy-kastélyt. A pápai turisztikai szakemberek két napot tartózkodtak a királyi kastélyban, ahol megismertették az érdeklődőkkel kastélyunkat és Pápa város további turisztikai látványosságait.
-Nagy volt az érdeklődés a standunkon, ahol díszes barokk ruhákban fogadtuk a gödöllői kastélyba látogató vendégeket, sokan készítettek fotót szép viseletünkről, érdeklődtek a pápai nevezetességekről és mondták, hogy el fognak látogatni hozzánk – mesélte Mészárosné Varga Veronika, az Esterházy-kastély intézményvezetője. Tapasztalatuk szerint a látogatók kis része ismerte csak városunkat, a május óta újra látogatható kastélyról pedig még kevesebben tudtak, így számos érdekességgel szolgáltak az érdeklődőknek az Esterházyakról, a kastély felújításáról, a Várkertfürdőről, a Kékfestő Múzeumról és Pápa egyéb nevezetességeiről. A kis sátorban dolgozó munkatársak megismerkedtek a gödöllői kastély vezetőjével is, akivel szakmai kérdésekben cseréltek tapasztalatot.
- A Grassalkovich-kastély munkatársai nagy tapasztalattal rendelkeznek, kastélyuk Európa szerte híres és ismert, így sokat tanulhatunk tőlük az üzemeltetésről és marketingmunkáról. Részben egyformán gondolkodunk, hiszen mi is azt valljuk, hogy a kiállításon túl nagyon fontosak a programok, melyeknek a kastély ad otthont, és a gyermekek megszólítására is mindkét helyen nagy hangsúlyt fektetünk. A múzeumpedagógiai foglalkozások ugyancsak kiemelt programnak számítanak a pápai és a gödöllői kastély kínálatában. Természetesen a gödöllői kastély lényegesen nagyobb és ismertebb a pápainál, lehetőségeik és a rendelkezésre álló tereik is sokkal nagyobbak, és tulajdonképpen megépítése óta minden korszakban országosan is fontos szerepet töltött be, így programjaikat is eképp szervezhetik. Amiben viszont mi tudtunk különlegeset mutatni, az a barokk viselet, melyet ők nem használnak – de csodálattal néztek – és azok az élőképek, amivel mi fogadjuk a pápai kastélyba érkezőket. Az Esterházy-kastélyban színészek jelenítik meg gróf Esterházyt és udvartartását, és apró színielőadások viszik tovább a vendégeket a termeken, ezzel is közelebb hozva a barokk korát a látogatókhoz. Ez Gödöllőn nincs, itt hagyományos múzeumlátogatás van kordonokkal és tárlatvezetővel – összegezte a pápai kastély vezetője. Az 1730-as években épített és azóta többször bővített, az utóbbi évtizedekben pedig gyönyörűen felújított Gödöllői Királyi Kastélyt működtető nonprofit kft. ügyvezetője, Gönczi Tibor elmondta, örömmel fogadták a pápai vendégeket a rendezvényen és keresik a további együttműködés lehetőségét.
-Egyrészt a történelmi kapcsolódás, másrészt a projektek hasonlósága, valamint a városvezetés és a kastély jó kapcsolata inspirált bennünket arra, hogy meghívjuk a pápaiakat, akik csodálatos ruhákban érkeztek és ezzel is emelték rendezvényünk fényét. 2001 óta minden évben megtartjuk a Barokk Kastélynapok című rendezvénysorozatunkat, Mária Terézia 1751-es gödöllői látogatása emlékére, ebben az évben pedig barokk évet ünnepelünk és a számos városi program sorában kapott helyet Kastélynapok programja. A pápai Esterházy-kastély  - hasonlóan a mi kastélyunkhoz – két nagy projekt keretében újulhat meg: KMOP projektünk a kastély két szárnyának és a kastélypark öthektárnyi területének megújítását tette lehetővé, a másik kiemelt projekt keretében pedig megújult a lovarda, amit elsősorban az Európai Uniós elnökség kapcsán ismerhetett meg a nagyközönség – mondta Gönczi Tibor.
A Gödöllői Királyi Kastély egyébként 1996 augusztusában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, ezt megelőzően – a 20. század második felében – orosz laktanyaként és szociális otthonként működött és teljesen leromlott állapotba került. A 90-es évek elején kezdődött meg a felújítás, a kastély megnyitása óta pedig több mint két millió vendéget fogadtak. A felújítás lépésről-lépésre történik, előbb a központi részek újultak meg, aztán sorban a többi épületszárny. Tavaly adták át a Gizella és a Rudolf szárnyat, év végére pedig elkészült a lovarda is. A munkálatok persze ezzel nem fejeződtek be, még két felújítatlan kastélyszárny van a hatalmas épülettömbben, rekonstrukcióra vár a park egy része és a márvány istálló.
-A kastélyban állandó kiállítás tekinthető meg és vannak időszaki kiállításaink is, most például a Kincses Templomok című tárlat, mely januárig látogatható. Egy fejlesztésnek köszönhetően már Audio Guide –dal is megtekinthető az állandó kiállítás az egyéni érdeklődők számára és ezt a közeljövőben tovább fogjuk fejleszteni. Rendszeresen vannak családi és gyermekprogramjaink, múzeumpedagógiai foglalkozásaink nemcsak a barokk korába, hanem a királyi időszakba is visszaviszik a kicsiket, gyakran vannak kulturális rendezvényeink, koncertjeink, visszatérő program a kastélynapok, a Liszt Fesztivál és a Hárfa Fesztivál is, karácsonykor pedig Adventi Kastélynapokkal várjuk a vendégeket. Tervezzük – immár negyedszer – a vadásznapok megrendezését is, ami idén Barokk Vadásznapok lesznek – sorolta az ügyvezető igazgató. Az idei Barokk Kastélynapok múlt szombati programjában Grassalkovich I. Antal gróf fogadta a hintón megérkező Mária Terézia királynőt, aztán pedig gyermek játszóház, garabonciás komédiások műsora, barokk kastélytúra, lovasbemutató, hangverseny és számos érdekesség várta a látogatókat.
A pápai városvezetés delegációja vasárnap látogatott Gödöllőre, dr. Áldozó Tamás polgármester és Unger Tamás alpolgármester a kastélyban, a pápai standnál találkozott Gémesi Györggyel, Gödöllő polgármesterével, ahol rövid eszmecserét folytattak az idegenforgalmi, turisztikai lehetőségekről, majd dr. Áldozó Tamás a pápai turisztikai attrakciókról mesélt a gödöllői városvezetőnek. Gémesi György egyébként többször járt már városunkban, és mint mondta, ősszel újabb látogatást tesz Pápán.
-A gödöllőiek sajátjukénak érzik a kastélyt – mesélte tapasztalatait a polgármester – nagyon sok vendéget hoznak, ma már egy –egy nagyobb családi esemény programjában ott van a kastély megtekintése is. Az itt élők érzik, hogy ez a kötödés – a kastélyhoz és ennek kapcsán a történelem különböző korszakaihoz - viszi előre a várost. Ezt az évet egyébként a barokk évének nyilvánítottuk és városszere több mint harminc programmal hívjuk fel a barokk szépségeire és üzeneteire a figyelmet. Kettős évfordulóhoz kapcsolódik ez az esztendő: Mária Terézia 260 évvel ezelőtt látogatott Gödöllőre és Grassalkovich I. Antal 240 éve halt meg. E programsorozat része a Barokk hét, aminek vendége Pápa és a pápai Esterházy-kastély és örülünk, hogy pápai barátainkkal íly módon is tudtunk találkozni és az együttműködés lehetőségeiről szót ejteni.
Gémesi György arról is beszélt, az idegenforgalom nehéz helyzetben van, hiszen erre is rányomta a bélyegét a válság és visszaesett ez az ágazat is, ezért is fontos, hogy folyamatos attrakciókkal keltsék fel a látogatók érdeklődését. A gödöllői kastély szerencsés helyzetben van Budapest és Ferihegy közelsége miatt, hisz ez komoly potenciális közönséget jelent. A város egyébként szálláshely tekintetében nincs túl jó helyzetben és most tervezik a fürdőfejlesztést. Ha komplexen rendelkezésre áll minden – gyógyászat, fürdési lehetőség, wellness, továbbá a kastély nyújtotta turisztikai lehetőség, valamint a kulturális programok, konferenciák, tudományos rendezvények – akkor a válság ellenére is növekedhet a város idegenforgalmi látogatottsága – véli a polgármester. A két városvezető a kastélyok és a fürdőturizmus kapcsán beszéltek az együttműködési lehetőségekről és a tapasztalatcseréről, mely mindkét település számára előrelépést jelenthet.
-Megtisztelő, hogy Pápát és az Esterházy-kastélyt meghívták Gödöllőre, hiszen a Grassalkovich-kastély a magyar és nemzetközi idegenforgalmi piacon jól bevezetett turisztikai termék, így ez azt is jelenti, hogy városunkat és kastélyunkat máshol is – ahol szintén kastélyturizmussal foglalkoznak - nagyra értékelik. Mi elsősorban azzal a szemmel néztük ezt a kastélyt, hogy mit tanulhatunk belőle. Az látszik, hogy itt Gödöllőn is ugyanazokat a feladatokat kell megoldani, mint Pápán, ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek, mint mi. Tekintettel arra, hogy a gödöllői kastély már régóta működik, azokat a megoldásokat, amiket kitaláltak, nekünk már nem kell külön megkeresnünk, hanem át tudjuk tőlük venni. Gödöllő más utat jár, mint Pápa, hiszen itt a kastély készült el először és most kezdik a fürdőfejlesztést, nálunk pedig a fürdő valósult meg először és most tartunk a kastély rekonstrukciójánál. Az adottságok ugyanazok, bár lényegesek az eltérések, hiszen Budapest közelsége nagy vendégforgalmat jelent. Mi azt tudtuk Gémesi polgármester úrnak ajánlani, hogy a fürdőfejlesztés és üzemeltetés során szerzett tapasztalatainkat nagy örömmel osztjuk meg velük – mondta el dr. Áldozó Tamás.
A pápai delegáció megtekintette a Gödöllői Királyi Kastély múzeumát és nagy tetszést aratott a kastély vendégei körében, hiszen a pápaiak ezúttal is korhű barokk viseletben vettek részt a látogatáson.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!