Az Árpád-kori Pápát tárják fel a régészek


2011-08-09 13:02:28  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Az Árpád-kori Pápát tárják fel a régészek főképe
Az Árpád-kori Pápát tárják fel jelenleg a 17 nyitott szelvényben a Fő téren a régészek. Úgy tűnik, településünk ezen része akkor még nem térként funkcionált, hiszen végig épületek álltak a feltárások alapján.
- Ahol most állunk, egy gazdasági épületet láthatunk, egy tárolóvermet, egy lakóházat, amelynek a metszetfalában látható vörös csík a kemencéjét jelenti - mutatott Kolláth Ágnes a második szelvényre, majd hozzátette, az Árpád-korban a földbe mélyített, kisebb gödör alapú, fa ácsolatú épületek voltak a jellemzőek. 
Az első tárnától északra három szelvényen keresztül kültéri kemencéket ástak ki a régészek, amelyeknek egykor cölöpökön tartották a tetejét és számos tüzelőhelyet tártak fel a további szelvényekben a szakemberek. 
- Amennyit most látunk belőle, az inkább egy falusias képet mutat, tehát semmiképpen nem mondhatjuk, hogy akkoriban már városias település volt Pápa. Nagyon szép leletanyagunk kerül elő az Árpád-kori objektumokból: az igen jó minőségű, korabeli használati kerámiától a nagy mennyiségben megmaradt állatcsontig. Találtunk egy olyan gödröt is, amely úgy tűnik, hogy hulladéktárolási célokat szolgált, hiszen egy ló csontvázának egybefüggő részei kerültek elő belőle.
Kolláth Ágnestől azt is megtudtuk, hogy csak egy szelvényben bukkantak a XX. század elejére visszavezethető bolygatásra, akkor egy nem túl mély pinceszerű objektumot építettek a Fő térre, s az sajnos az Árpád-kor felső 30-40 centiméterét „elvitte”. 
- A közműárok déli részén több járószintünk van, és alatta már közvetlenül az Árpád-kor jön, viszont az északi részen, ha nem is objektumok szintjén, de rétegek szintjén több késő középkori lelet került elő. 
Összesen hatvan méteres szakasz van nyitva a Fő téren, az ásatás folyamatosan halad előre. Az első harminc méteres szakaszon már csak dokumentálási munkákat végeznek a szakemberek, a másik harminc méteres szakaszon található szelvények mindegyike a bontás más-más fázisában tart, illetve a templom körüli területen is jól haladnak a munkák, ugyanis a legutóbbi szelvényben a körítőfal folytatása is előkerült már.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!