Kiképzőtábort szerveznek a huszárok


2011-08-08 14:28:35  | cikk: mo  | 


Bár Történelmi Játékok idén nem lesz, a Pápai Huszáregyesület éves programtervében 2011. augusztusában szerepel egy katonai hagyományőrző tábor megrendezésének terve. A négy napos programot a hétvégén bonyolítja le a hagyományőrző egyesület a Hagyományok Hegyén, amelynek célja ezúttal nem a közönség történelmi korokba történő elkalauzolása, hanem a résztvevők gyalogos és lovas tudásának, történelmi ismereteinek bővítése. A program ezért nem lesz nyilvános, a tábor leginkább a kiképzésről, a hagyományőrző tevékenység minél színvonalasabb gyakorlásáról és az arra történő felkészülésről szól. 
A huszártábort csütörtökön építik a táborozók, vagyis kizárólag a Pápai Huszáregyesület tagjai. Közel negyven hagyományőrző vesz részt a kiképzésen és a programokon. A táborban lovas és gyalogos alaki kiképzés várja a résztvevőket, a lovaglás alapjai mellett nagy hangsúlyt fektetnek a ünnepségeken való díszelgés szabályaira, ismertetik a korabeli ruházat és fegyverzet sajátosságait, beszélnek a lószerszám-és fegyverkarbantartásról, szóba kerül a szövetségi szabályzat és természetesen felidézik a Pápai Huszáregyesület 19 éves történetét is.
A hagyományőrző huszárok két előadást hallgatnak meg a két nap során. Fejes Sándor a pápai 7. Honvéd Huszárezred történetéről, Nagy L. István pedig a pápai huszárok napóleoni harcokban betöltött szerepéről beszél a résztvevőknek. Természetesen Pápa katonatörténetének felidézése kapcsán nem maradhat el a huszárzenekar játéka, melynek segítségével katonadalok és katonazenék kerülnek középpontba. 

E négy napos huszártábor zárórendezvénye az augusztus 14-én tartandó Pápai Hősök Napja, melynek állandó kísérőprogramja az idén 11. alkalommal megrendezendő Fegyver-és Érembörze. Az emlékünnepség 11.30-kor kezdődik az I. és II. világháborús emlékműveknél, melynek keretében Bedők János hagyományőrző százados, a Pápai Huszáregyesület tagja emlékezik a pápai áldozatokra. A rendezvény bajtársi találkozóval folytatódik a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében. A Pápai Hősök Napja rendezvényeire szeretettel várják az érdeklődőket.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!