Diploma helyett szakma kell


2011-08-05 16:24:20  | cikk: Tóth Tamara  | 


A szakképzés jelenlegi helyzete országos szinten nincs túl jó helyzetben, mivel lépten-nyomon azt halljuk, hogy kevés a jó szakember és a szakképzett munkaerő, továbbá túlképzés van a felsőoktatásban, amely mint egy gyár, csak úgy ontja magából a diplomás munkanélkülieket. Röviden tehát, hiába a már unalomig elcsépelt szlogen, hogy a jó szakma felér egy diplomával, évek óta nem változik a helyzet a témában, vagy ha igen, a javulás helyett inkább romló tendenciákat mutatnak az adatok. A pápai szakképzés jelenlegi helyzetéről, annak közoktatásban betöltött szerepéről Unger Tamás alpolgármesterrel beszélgettünk. 
- Július 22-én megvoltak a felsőoktatási ponthozó konferenciák és az országos átlag szerint a jelentkezők 69 százalékát vették fel valamilyen felsőoktatási intézménybe. A pápai adat 60 százalék, ami nem sokkal marad el a megyei átlagtól, ami 62 százalék. Az látszik a számokból, hogy a felsőoktatásba jelentkezők 40 százaléka nem mérte fel helyesen a helyzetét, vagy a számára nem éppen legjobban megfelelő szakra jelentkezett. Emellett évek óta a felsőoktatás devalválódását éljük át, megfigyelhető, hogy a diploma értéke folyamatosan csökken, a diplomás munkanélküliek száma pedig folyamatosan nő és nagyon sok esetben nem a végzettségüknek megfelelő munkaköröket töltenek be. A másik oldalról pedig a felsőoktatás állami és költségtérítéses képzésre oszlik. Az utóbbi években az államilag támogatott képzések száma egyre csökkent, felismerve a képzések értékének csökkenését - véli az alpolgármester.
Ezzel szemben az országos és a helyi munkaerő-piaci helyzetről szóló beszámolók egy kedvező változást igazolnak Unger Tamás szerint.
- Ha a gazdaság picit beindul, felszippantja a munkanélküliséget. Meggyőződésem, hogy a szakképzett munkaerő elhelyezkedése a fejlődő gazdaságban méginkább könnyebb lesz, így ezért is fontos, hogy minél több tanulónak legyen olyan végzettsége, azaz szakmája, amivel érdemben el is tud helyezkedni. A hiányszakmák, mint az építészeti, gépészeti, közlekedési szakmák köre és száma folyamatosan stagnál.
A város erre számtalan lehetőséget kínál az alpolgármester szerint. Fontos, hogy összhangban legyenek az igények, és ennek érdekében növelni kell a munkáltatók igényei alapján betöltendő szakmák számát. A jövő ez irányba történő változásairól rövid áttekintést tett a politikus.
- A szakképzési rendszer átalakul, egyre gyakorlatiasabbá válik, úgynevezett duális rendszer lép életbe, ahol kevesebb szerepet kap az elmélet és nagyobb hangsúlyt a gyakorlati oktatás. Újra három éves lesz a szakképzés és ennek következtében akár könnyebben és remélhetően sikeresebben lehet munkát vállalni a jövőben. A felnőttképzés is átalakul, a pályaorientáció hiánya erősen tapasztalható. A pápai TISZK 11 szakmacsoportban közel 60 szakmát kínál a diákok számára és ebben az adatban nincs benne a felnőttképzés. Mindkét intézményünk akkreditáció előtt áll.
Unger Tamás úgy fogalmazott, a pápai TISZK a hangsúlyt a munkaerőpiac követelésére és a változásokra helyezte.Egy szó, mint száz, a diploma ma már nem tölti be azt a szerepét, amit be kellene. Ezzel szemben más végzettséggel, kevesebb idő és pénz ráfordítással olyan végzettséget szerezhetnek a fiatalok, amely biztos munkát jelenthet számukra.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!