A roma holokauszt áldozataira emlékeztek


2011-08-04 16:21:39  | cikk: mo  | 


A roma holokauszt áldozataira emlékeztek főképe
Az egykori pápai gettó bejáratánál, László Miklós brutálisan meggyilkolt, köztiszteletben élt kereskedő, a pápai nyilas uralom áldozata hajdani lakóháza előtt, a Rákóczi utcán tartott megemlékezést a Petőfi Asztaltársaság a porajmos, vagyis a roma holokauszt emlékére. Augusztus másodika a holokauszt roma áldozatainak nemzetközi emléknapja, ugyanis hatvanhét évvel ezelőtt, 1944. augusztus 2-án mintegy 3000 roma meggyilkolásával számolták fel az auschwitz–birkenaui cigánytábort – az európai romák ezen a napon emlékeznek a roma holokausztra.
A megemlékezés a Cigány Himnusszal kezdődött ifj. Kozák János előadásában, majd Kapcsándi Klaudia Ady Endre Intés az őrzőkhöz című versét szavalta.
A főhajtás Grőber Attila önkormányzati képviselő emlékeztető gondolataival folytatódott. A szónok beszédében felidézte a második világháború idején zajlott barbár vérengzést, majd azt hangsúlyozta, hogy nemcsak a régmúlt eseményeire kell emlékeznünk, hanem azokra az áldozatokra is, akiket az elmúlt években cigány származásuk miatt gyilkoltak meg Magyarországon.
- Mondjuk ki őszintén és bátran! Ma a magyar cigányságot a meg nem értés és sokak részéről a gyűlölet veszi körül. Remélhetjük-e, hogy lesz olyan bölcsessége a magyar társadalomnak, hogy kitaszítja magából mindazokat, akik a gyűlöletre építkeznek? Tudunk-e olyan Magyarországot építeni, ahol senki nem növelheti saját népszerűségét azzal, ha gyűlölködik, csak azzal, ha megért, ha tisztel és szeret. Ezt a feladatot kell megoldanunk!
Grőber Attila rövid emlékbeszédében kiemelte, meg kell adni a cigányságnak a kitörés és a felemelkedés lehetőségét. Meg kell szüntetni azokat az erőket, amelyek lenyomva tartják őket hátrányos helyzetükben. Az önkormányzati képviselő hozzátette, cselekednünk kell, segíteni kell a cigányságnak.
- Segíteni, mert felelősek vagyunk saját sorsunkért és felelősek vagyunk embertársaink sorsáért is. Emlékezzünk úgy a porajmos áldozataira, hogy magunkra vesszük a magyarországi cigányság felemelkedésének felelősségét, és azt mindaddig le nem vetjük magunkról, amíg célunkat el nem értük – fogalmazott Grőber Attila.
Az emlékező beszédet követően Kerecsényi Zoltán, a Petőfi Asztaltársaság ügyvivője Kertész Imre Sorstalanság című művéből olvasott fel egy részletet. A főhajtás zárásaként a megjelentek mécsesgyújtással tisztelegtek a porajmos és a közelmúlt roma áldozatai előtt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!