Végéhez közeledik az aratás


2011-08-02 08:22:18  | cikk: HuHa  | 


Végéhez közeledik az aratás  főképe
Több tízezer hektárnyi területen termesztenek szántóföldi növényeket a pápai járásban a gazdálkodók. A legjellemzőbb növénykultúra a kukorica és az őszi búza, de jelentős mennyiségben foglalkoznak a termelők repce, őszi árpa, napraforgó, tavaszi árpa, tritikálé és zab termesztésével is. A nyári betakarítású növények termése nagyrészt már a magtárakban van, néhány helyen mennek még a kombájnok. A szakemberek szerint jó közepes terméseredményeket tudhatnak magukénak a gazdák. Ezt erősítette meg Pethő Zoltán is, régió legnagyobb mezőgazdasági vállalkozásának növénytermesztési igazgatója. Az Agroprodukt Zrt. betakarítógépei az utolsó pár száz hektár őszi búza aratásán dolgoznak.
-Június utolsó dekádjában kezdtük a betakarítási munkákat az őszi árpával közel nyolcszáz hektáron, aztán hétszáz hektár őszi káposztarepcét és kétszáz hektár tavaszi árpát arattunk, ezt követte a százötven hektár borsó és most az őszi búza betakarításán dolgozunk, amit ezerötszáz hektárnyi területen termesztünk. Remélhetőleg ezen a héten be tudjuk fejezni ennek a betakarítását is – sorolta Pethő Zoltán. A tavalyi rendkívül kedvezőtlen időjárás után és a tavasz végi hosszabb száraz időszakot látva a szakemberek óvatosan becsülték meg az idei terméshozamokat, így kellemes csalódást okoztak a tényleges eredmények.
-Őszi árpából közel négy tonnát takarítottunk be hektáronként, a repce két és fél tonnát hozott, a borsó közel három tonnás lett, az őszi búzánál pedig az öt tonnát közelíti az átlagtermés – mondta el a növénytermesztési igazgató. A munkálatokról szólva a szakember úgy fogalmazott, a nyári aratás jól szervezhető, megszokott, stabil stábbal lebonyolított munkafolyamat .
-Amit nem lehet kiszámítani, az az időjárás, ez az idei évben is okozott némi fennakadást, hiszen a július végi esőzések miatt tíz napig nem tudtunk aratni. De ami az aratásnál kárt jelentett az más kultúráknál és az utómunkáknál hasznot hozott. A kukorica és a szója júliusban a legvízigényesebb növény, ezek meg is hálálták a komoly mennyiségű csapadékot, és a nyár végi, őszi vetésű növények alá a talajmunkákat jó minőségben és kevés költséggel tudtuk elvégezni. A már érett őszi búza minőségében ugyanakkor komoly károkat okozott a tíz napos folyamatos esőzés, ilyenkor már kicsi az esélye, hogy kenyérgabonának lehessen betakarítani. Ugyanakkor nekünk ez nem okozott nagy veszteséget, mert azok a táblák, melyek még hátra vannak, takarmányozási célokat szolgálnak.
A termés minőségét tekintve a korábbi betakarítású növények kifogástalanok, a vetőmag is jó adatokat mutat, a repcének pedig kimondottan jó az olajtartalma, ami árában is meghatározó lesz és az őszi búzának is több mint fele jó minőségben került raktárba – összegezte Pethő Zoltán. Az Agroprodukt Zrt. többféle módon hasznosítja a betakarított terményt. Az állatállomány ellátására nagy mennyiségű takarmány alapanyagra van szükségük, az őszi árpa nagy része e célt szolgálja. Jelentős mennyiséget tesz ki a vetőmag előállítás, a borsó és a tavaszi árpa teljes mennyiségéből vetőmag lesz, a repce nagy része is vetőmagként kerül továbbhasznosításra, de nagy mennyiséget értékesítenek olajipari alapanyagként, az őszi búzából pedig mintegy ötszáz hektárnyi termés kerül vetőmagként az üzembe. A termények megfelelő kezelése, betárolása mellett az aratás kezdetétől folyamatosan zajlik a szalmabetakarítás, a tarlóhántás és az alapművelés a nyár végi és őszi vetésű kultúrák alá.
Bár a laikusok számára a nyári aratás tűnik a legnagyobb és legintenzívebb mezőgazdasági munkának, az Agroproduktnál nem ez a legnagyobb kampánymunka. A hatalmas állatállománnyal rendelkező cégnél a szarvasmarha tömegtakarmányok betakarítása jelentősebb feladat. Az őszi betakarítás külön szezon, ami sokkal nagyobb feladatot és koordinálást igényel. A silókukoricát közel ezerkétszáz hektárnyi területről kell betakarítaniuk szeptembertől, aztán a szója következik októberben, végül pedig a szemeskukorica is raktárba kerül ősz végén – tudtuk meg az Agroprodukt Zrt. növénytermesztési igazgatójától.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!